Nederland

Christenpartijen halen uit naar Pechtold: 'Elk mensenleven is waardevol!'

03 maart 2017 09:57 Aangepast: 03 maart 2017 11:22
Kees van der Staaij Beeld © ANP

De christelijke partijen CDA, SGP en SGP zijn geschokt over een uitspraak die D66-leider Alexander Pechtold gisteravond in Nieuwsuur deed over een vrijwillig levenseinde.

Pechtold zei op een vraag van iemand in het publiek dat ook mensen jonger dan 75 wat hem betreft hulp moeten kunnen krijgen bij het beëindigen van hun leven. "Verbijsterend nieuws", zegt Van der Staaij daarover op Twitter. "Dit ondermijnt alle inzet om het hoge aantal zelfmoorden in Nederland terug te dringen. Elk mensenleven is waardevol!"

Wetsvoorstel D66

Pechtold werd bij Nieuwsuur aangesproken door een 57-jarige man die zei dat hij een stervenswens heeft. D66 kwam onlangs met een wetsvoorstel om ouderen vanaf 75 jaar onder voorwaarden te helpen uit het leven te stappen.

De D66-lijsttrekker zei dat dat wat hem betreft ook voor jongere mensen bespreekbaar moet worden, maar voegde eraan toe dat de samenleving daar nu waarschijnlijk nog niet aan toe is. "We zullen het stapsgewijs moeten aanpakken."

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vind het idee 'levensgevaarlijk'. "Andere hulp is nodig. Denk aan mensen die dankbaar zijn dat hun eerdere doodswens nooit is ingewilligd'', stelt hij op Twitter. CDA-leider Sybrand Buma gaf gisteravond  bij Pauw en Jinek al aan niet voor het idee van Pechtold te zijn. Hij noemt het een overheidstaak om te zorgen voor mensen die levensmoe zijn.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore