Nederland

Buma: 'Kinderen moeten weer het Wilhelmus leren zingen, staand'

04 maart 2017 07:58 Aangepast: 04 maart 2017 13:09
CDA-leider Sybrand Buma (rechts) zingt het Wilhelmus (Foto uit 2014). Beeld © Archieffoto ANP

"De tradities die we hebben moeten we meer expliciet maken." CDA-leider Sybrand van Haersma Buma pleit in een interview ervoor dat we weer actief gaan staan voor onze eigen waarden.

Buma wil herstel van traditionele normen en waarden, zegt hij in een interview met De Telegraaf. Dat zou bijvoorbeeld op scholen ruim baan moeten krijgen. Zo wil hij dat er les wordt gegeven over de verschrikkingen van de Holocaust.

Respect voor het Wilhelmus

Ook wil hij dat kinderen weer 'staand' in de klas het volkslied uit hun hoofd leren. "Als je het Wilhelmus zingt, ga je staan. Zo ben ik opgevoed. We willen dat er respect is voor het Wilhelmus." Ook moet de jeugd respect voor koning en koningin worden bijgebracht.

Dit zegt Buma over het Wilhelmus (bron: interview Telegraaf)

"Het is onbestaanbaar dat in sommige klassen de Holocaust niet bespreekbaar is. Waar ik me ook heel erg aan erger, is dat op scholen het helemaal niet vanzelfsprekend is dat kinderen het volkslied leren. Vroeger leerden wij het Wilhelmus. En als het gezongen werd, gingen we staan."

En dat moet nu ook weer gebeuren?

"Dat zou ik heel goed vinden."

Op alle scholen, het Wilhelmus staand, elke ochtend?

"Als je het Wilhelmus zingt, ga je staan. Zo ben ik opgevoed. We willen dat er respect is voor het Wilhelmus."

Dus als u gaat regeren, wordt er voortaan elke maand geoefend met het Wilhelmus?

"Het gaat niet om het aantal keren."

Maar de kinderen moeten wel gaan staan dus...

"Tuurlijk! Je leert een kind toch niet zittend het Wilhelmus zingen?"

Stem op onze poll: Schoolkinderen moeten staand het Wilhelmus leren zingen 

Geen linkse agenda

In een ander interview, met het AD, zegt Buma dat hij geen progressief kabinet wil. "Ik ga geen linkse agenda uitvoeren. No way, dan kennen ze mij nog niet", zegt hij in de krant

"We moeten streng zijn. Een links kabinet begint met een kinderpardon. En met taallessen vanaf dag één. En met uitgeprocedeerden die hier mogen blijven. Dat is een agenda die ik niet uit ga voeren. Dus keep on dreaming allemaal.''

CDA stijgt in peilingen

Buma wil een kabinet van het midden. "We zijn een middenpartij, dus wij streven altijd naar een middencoalitie." De kans is 'aanzienlijk' dat daarin linkse en rechtse partijen zitting hebben. De kans dat daar ook de VVD bijzit is 'zeer aanwezig', aldus Buma.

Linkse partijen (PvdA, GroenLinks en SP) hopen een progressief kabinet te vormen na de verkiezingen van 15 maart. Om dat te bereiken hebben ze wel de steun van D66 en het CDA nodig. Het CDA steeg deze week in de peilingen.

Grote bek

Ondanks deze wens haalde PvdA-leider Lodewijk Asscher deze week nog flink uit naar het CDA. Hij ergert zich eraan dat die partij zegt dat het land in een morele crisis verkeert, maar de afgelopen vier jaren wel langs de kant bleef staan en het kabinet op cruciale momenten niet hielp de crisis te bestrijden. Asscher zei daarover: "Als ik dan weer tegenover Buma sta, of een van die andere mensen met een enorm grote bek over de morele crisis en dat alles is misgegaan... Waar was je dan? Waar was je dan toen het moest gebeuren?" 

De houding van Asscher verrast Buma. "Ze gaan er vol op. Het ene moment krijg ik een liefdesverklaring, het volgende moment moet ik mijn mond houden. Dan wil hij vrijen, dan weer slaan. Hij wilde verbinden, noemde mij 'ook een man van waarden'. En nu krijg ik hem vol in het gezicht. Ik denk dat Asscher zelf vooral even moet nadenken wat zijn positie ten opzichte van mij is.''

Buma en Asscher over samenwerking tijdens het RTL Rode Hoed debat:


Thumbnail

15 maart gaan we naar de stembus. Waar ligt Nederland wakker van? Op lievepremier.nl stellen 16 Nederlanders vragen aan de toekomstige premier.

Wat vind jij belangrijk? Laat het ons weten in je eigen videoboodschap!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`