Politiek

'Volledige Tweede Kamer wellicht volgende week terug van reces'

24 juli 2014 15:37 Aangepast: 24 juli 2014 17:23
Beeld © Screenshot

Als het kabinet besluit tot het uitzenden van Nederlandse militairen bij een eventuele politiemissie naar Oost-Oekraïne, dan zal de Tweede Kamer daar waarschijnlijk begin volgende week met het Kabinet over debatteren. Dat melden Haagse bronnen aan RTL Nieuws.

Als na zo'n debat ook moties worden ingediend, dan zal de hele Tweede Kamer terug moeten komen van zomerreces om daarover te stemmen. Kamerleden van diverse partijen die in het buitenland op vakantie zijn, zijn al gevraagd alvast te kijken naar manieren om maandag of dinsdag terug te kunnen keren naar Den Haag.

Artikel-100 brief
Als het kabinet inderdaad militairen, politieagenten of marechaussee wil uitzenden naar de plek waar de noodlottige vlucht MH17 terecht is gekomen, dan stuurt ze een zogenoemde artikel-100 brief aan de Tweede Kamer.

Formeel is dan geen toestemming van de Tweede Kamer meer nodig voor deelname aan de missie. Maar in de praktijk zal het kabinet een zo breed mogelijk draagvlak zoeken in een Kamerdebat, zo is de verwachting.

Beveiligen
Achter de schermen werkt Nederland samen met onder meer Australië aan zo’n politiemissie van de Verenigde Naties naar de plek van de vliegtuigcrash. De missie moet de rampplek beveiligen, zodat onderzoekers ongestoord hun werk kunnen doen.

Morgen keert een klein deel van de Tweede Kamerleden al terug van reces. De vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken debatteert dan met premier Rutte en minister Opstelten over de nasleep van de crash en eventuele economische sancties tegen Rusland.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore