Nederland

Premier Rutte: geen haast met wet voltooid leven

09 maart 2017 10:04 Aangepast: 09 maart 2017 11:32
Beeld © ANP

Premier Rutte denkt niet dat er snel een nieuwe wet voor stervenshulp bij voltooid leven komt. D66-leider Alexander Pechtold maant een volgend kabinet wél tot actie.

Rutte zegt vandaag in een interview met het Nederlands Dagblad dat hij niet denkt dat een wet in de volgende kabinetsperiode kan worden geregeld.

'Bij twijfel niet doen' 

Het huidige kabinet kondigde in oktober aan dat stervenshulp voor ouderen die 'klaar met hun leven zijn', mogelijk moet worden. Rutte zelf was aanvankelijk tegen een regeling voor ‘voltooid leven’ en voelt nog steeds aarzeling. "Bij dit soort grote onderwerpen volg ik de lijn: bij twijfel niet doen. Tegelijk hebben we in respectvolle discussies in het kabinet besproken dat er inderdaad mensen zijn – dat kan ik niet ontkennen – die niet onder de Euthanasiewet vallen, en die wel hun leven voltooid vinden.''

"We gaan het niet uitstellen tot 2022", reageerde D66-voorman Alexander Pechtold in het Radio 1 Journaal. Hij wil het wetsvoorstel zorgvuldig behandelen, maar geen onnodige vertraging.

Confrontatie op televisie

Pechtold liet eerder weten dat de nieuwe plannen wat hem persoonlijk betreft nog niet ver genoeg gaan. D66 diende een wetsvoorstel in dat hulp bij zelfdoding mogelijk maakt vanaf 75 jaar, maar toen de 57-jarige Martin hem in een liveuitzending op televisie confronteerde met zijn doodswens, bekende Pechtold dat het zijn persoonlijke mening was dat het ook voor jongere mensen mogelijk zou moeten zijn.

Meer op rtlnieuws.nl:
Martin (57) wil dood en confronteerde Pechtold: 'Binnenin ben ik al dood'


Thumbnail

15 maart gaan we naar de stembus. Waar ligt Nederland wakker van? Op lievepremier.nl stellen 16 Nederlanders vragen aan de toekomstige premier.

Wat vind jij belangrijk? Laat het ons weten in je eigen videoboodschap!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore