Nederland

Geblockt door Geert Wilders: 'Een tweet over haring was genoeg'

08 maart 2017 13:51 Aangepast: 28 juli 2017 17:30

PVV-leider Geert Wilders zet Twitter volop in om campagne te voeren, maar hij houdt er een 'opvallend streng beleid op na'. Zijn lat om mensen te blokkeren 'ligt opvallend laag'. Ook PVV-aanhangers worden geblokkeerd. Interactie met twitteraars gebeurt zo goed als nooit.

Jeroen Verwoort, een visliefhebber uit IJmuiden, sprak Wilders een tijdje geleden op Twitter aan. "Iemand met echt respect voor de vaderlandse cultuur had geweten dat je nieuwe haring dus zónder uitjes eet."

Verkeerde keelgat

De tweet schoot bij Wilders in het verkeerde keelgat. Jeroen werd door Wilders geblockt. "Als IJmuidenaar kon ik een berg uien over nieuwe haring niet waarderen. Mijn opmerking daarover leverde mij binnen vijf minuten een blokkade op."

Social media-expert Niels Spierings van de Radboud Univeristeit doet onderzoek naar de rol van sociale media in de politiek. Hij werd zelf ook geblockt.

Het voorbeeld van het haringtweetje is typerend voor de manier waarop Wilders omgaat met Twitter, zegt Spierings. "De lat voor Wilders om te blocken ligt laag. Een kritisch tweetje kan genoeg zijn." 

'Wilders gaat verder'

Gaat Wilders verder dan andere politici? Uit navraag blijkt dat D66-leider Alexander Pechtold niemand blokkeert op Twitter. Ook de SP zegt niet aan blocken te doen.

Sybrand Buma van het CDA doet alleen 'echt beledigende' twitteraars in de ban. Ook GroenLinks geeft aan 'erg terughoudend te zijn op het gebied van blocken'. 

Hoeveel mensen door Wilders zijn geblockt, valt niet te achterhalen. Daarvoor moet je inloggen in zijn account. "Maar vergeleken met andere politici lijkt Wilders de koning van het blocken", zegt Spierings.

Ironische tweet

Ook twitteraar Myrte van der Zwet overkwam het. Zij had een naar eigen zeggen ironische tweet gestuurd over het A4'tje van Wilders. In het programma staat dat Wilders 0 euro aan windmolens wil besteden. Myrte: "Ik had getwitterd dat je dan des te meer afhankelijk bent van olielanden die toch vaak overwegend islamitisch zijn." Ze werd direct geblockt.

Wat ze daarvan vindt? "Dat je haatreacties blokkeert, kan ik best begrijpen maar dit is naar mijn mening terechte kritiek. Ik vind het heel jammer en niet eerlijk naar zowel zijn kiezers als zijn tegenstanders toe".

Tekst gaat verder onder foto
Thumbnail

Wilders eet op 3 maart een visje in Volendam. (Foto ANP) 

Kritieken

Wat zegt Wilders er zelf over? RTL Nieuws heeft Wilders gevraagd naar zijn blockbeleid en hem de vraag voorgelegd waarom hij niet ingaat op discussies. Wilders gaat daar niet specifiek op in. Eerder zei hij tevreden te zijn over de manier van campagne voeren.

"Er is niemand meer in het nieuws dan ik. Het verbaast me soms dat het op tv alleen maar over Geert Wilders gaat", antwoordde Wilders op de vraag waarom hij zo weinig in discussie gaat.

Niet in discussie

Social media-expert Niels Spierings onderzocht ook hoe vaak Wilders in gesprek gaat met twitteraars. "Wilders wordt door extreem veel accounts aangesproken op Twitter (@-mentioned). Van de 150 Kamerleden krijgt Wilders alleen al een kwart van de reacties. Gemiddeld reageren Kamerleden op 5 procent van de reacties. Wilders reageert bijna nooit."

Volgens Spierings is het twitterbeleid van Wilders gericht op één ding: zenden. "Wilders gebruikt Twitter om in de media te komen en dat lukt hem aardig. Daarom is het heel belangrijk dat hij berichten de wereld ingooit waar hij profijt bij heeft. Het grootste deel van zijn kiezers bereikt hij echt niet op Twitter, maar juist omdat tv en kranten zijn tweets overnemen. En dat zonder in discussie of gesprek te gaan."

Ook politiek verslaggever Roel Geeraedts is kritisch. "Wilders gebruikt Twitter vooral om de traditionele media te halen. Dan hoeft hij ook geen vragen te beantwoorden. Dat lukt aardig, maar of dit een slimme manier is om in campagnetijd met twijfelende en zwevende kiezers om te gaan, waag ik te betwijfelen."

Positieve kritiek

Wilders is streng en rechtlijnig. Zo worden ook PVV-aanhangers geblockt. Zoals Leendert Jonker. Hij twitterde: "Wilders' uitspraak over Nazi-Tempels blijft erg onhandig!" Jonker: "Het was juist positieve kritiek. Door dit soort opmerkingen zet hij zichzelf nu juist buitenspel." 

Protestaccount opgericht

  • Twitteraar Jeroen Scheurs heeft een tegenaccount opgericht, GreatGreetRTBot.
  • De twitteraar ergert zich aan het blockbeleid van Geert Wilders.
  • Mensen die geblockt zijn door de PVV-leider, kunnen dan alsnog de berichten van Geert lezen.
  • Zelf is Schreurs (nog) niet geblockt, maar wel kennissen van hem. "Ik vind het sneu dat hij dat doet. Daarom ben ik als protestactie dit tegenaccount begonnen."

Meer op rtlnieuws.nl:
Wat vinden PVV-stemmer van de acties van hun Geert

RTL Nieuws / Agnes de Goede en Roel Geeraedts
`