Politiek

'Timmermans praat onzin over genocide'

14 augustus 2014 17:58 Aangepast: 14 augustus 2014 18:03
Beeld © ANP

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken 'praat onzin' als hij zegt dat genocide niet erger is dan misdaden tegen de menselijkheid, zegt genocide-expert Anthonie Holslag van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

"Je kunt absoluut stellen dat genocide erger is en veel verdergaat dan misdaden tegen de menselijkheid", zegt Holslag. "Het gaat bij genocide om de vernietiging van een volk, van een cultuur, een identiteit en een geschiedenis. En heel belangrijk: het gaat om de intentie. Een misdaad tegen de menselijkheid kan voortkomen uit een oorlog, zoals een bombardement op een school. Maar het is iets anders dan de intentie hebben een volk te vernietigen."

ZIE OOK: Honderden yezidi's gedood: wel of geen genocide?

Van genocide is volgens Holslag duidelijk sprake bij de aanvallen van Islamitische Staat (IS) op minderheden als de yezidi's en de christenen in Noord-Irak. De milities van IS hebben de minderheden de 'keus' geboden: bekeren tot de islam of vermoord worden.

Timmermans noemde de discussie over genocide en de verdergaande verplichtingen binnen de internationale rechtsorde een valse en een non-discussie. Ook vandaag nog zei de minister dat "er in ernst geen verschil is tussen misdaden tegen de menselijkheid en genocide." Het was vooral CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt die Timmermans telkens vroeg waarom hij het woord genocide meed.

ZIE OOK: 'IS vermoedelijk verantwoordelijk voor genocide'

"Dit is zeker geen valse discussie", zegt Holslag. Het onderscheid tussen genocide en misdaden tegen de menselijkheid geldt volgens hem binnen de Verenigde Naties sinds 1948. "In 2005 kwam daar een VN-handvest bij waarin gezegd wordt dat de VN-landen moeten ingrijpen ter preventie van genocide. Zowel in het internationaal recht als binnen de VN wordt een scherp onderscheid gemaakt tussen misdaden tegen de menselijkheid en genocide. Dus ik weet niet waar Timmermans zijn ideeën op stoelt."

Holslag heeft wel een idee waarom Timmermans redeneert zoals hij doet. "Ik heb het idee dat hij Nederland buiten de verplichtingen van de VN probeert te houden en zich probeert te onttrekken aan de implicaties die 'genocide' met zich meebrengt. Namelijk dat de VN-landen moeten ingrijpen."

ZIE OOK: Nederland helpt yezidi's met dekens, voedsel en water

 

RTL Nieuws
`