Nederland

5000 man voor Klaver, hoe doet hij dat toch?

09 maart 2017 19:35 Aangepast: 09 maart 2017 19:45
Beeld © RTL Nieuws

Het is de grootste politieke bijeenkomst deze campagne. Jesse Klaver weet vanavond het Amsterdams poppodium AFAS Live te vullen. 5000 mensen komen naar hem luisteren. Bijeengebracht door een slimme campagne op social media.

Vanavond moet het hoogtepunt worden van een campagne waar twee jaar aan gewerkt is. In Nijmegen kwamen 1200 mensen naar de zogenoemde 'meet up' van de partij. In Utrecht waren het er 3000 en nu dus 5000 in Amsterdam.

Strategie op social media

Het succes is voor een belangrijk deel te danken aan de strategie op social media. Niels Spiering, social media expert: "GroenLinks doet het erg goed op social media, doordat ze de expertise in huis hebben om filmpjes te maken die echt aanspreken. Ze weten zo mensen te activeren om naar hun activiteiten te komen."

Joey Boink is het brein achter die filmpjes. In een vorig leven was hij documentairemaker, inmiddels heeft hij een nieuw beroep uitgevonden: de beeldvoerder. Zijn opdracht is het merk Klaver te verkopen in korte filmpjes. Sinds juni heeft hij er 70 gemaakt. Dat doet hij samen met negen andere videomakers. De partij heeft ook nog een vormgever en productieleider in dienst.

Deze  video van GroenLinks werd het meest bekeken. 

'Ik kan meteen mijn camera pakken'

Boink werkt vanuit de Tweede Kamer. Dat is volgens hem een groot voordeel ten opzichte van partijen die reclamebureaus hebben ingeschakeld. "Als er iets gebeurt in Den Haag kan ik meteen mijn camera pakken. We kunnen heel snel reageren." 

Video's zijn belangrijk om een breed publiek aan te spreken, vertelt Boink. "Het gaat om een jong publiek en een nieuw publiek. Een publiek dat de politiek niet volgt via de televisie of de krant."  

'Niet gelikt'

Een goede campagnevideo voor sociale media hoeft volgens Boink niet enorm gelikt of duur te zijn. "Het moet wel een oprecht beeld geven, het moet emotioneren. Je moet er verrast door worden. Dat zijn belangrijke ingrediënten." 

Politieke tegenstanders verwijten Klaver dat zijn plannen bestaan uit gigantische belastingverhogingen voor automobilisten en ondernemers, maar dat zie je niet terug in de korte filmpjes en het gejuich in de poptempels.  

Het is moeilijk te zeggen wat het effect van zo'n grote bijeenkomst precies is, zegt politiek commentator Frits Wester. "Het kan zijn dat veel mensen voor het evenement komen en niet zo zeer voor GroenLinks, maar zo'n grote bijeenkomst straalt hoe dan ook positief af op de partij. Het kan Jesse Klaver nog een zetje in de peilingen geven en het gaat sowieso al goed met hem als je kijkt naar de peilingen: hij kan de partij groter maken dan ooit." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore