Politiek

VVD en PvdA doen het goed in peiling

17 augustus 2014 12:18
Beeld © ANP

De VVD blijft het erg goed doen in de peiling van Maurice de Hond. Ook de PvdA klimt langzaam uit het dal.

De regeringspartij is in de peiling gestegen van 27 naar 28 zetels in de Tweede Kamer. Daarmee staat de partij zes zetels voor op D66, die daalde van 23 naar 22.

Dat is opvallend omdat D66 tijdens de Europese verkiezingen in mei nog als grootste uit de bus kwam en juist zes zetels voorsprong had op de VVD. Ruim een maand geleden kon de VVD in de peiling van De Hond nog rekenen op 22 zetels. Toen sleepte D66 26 zetels binnen.

PvdA klimt uit dal
Ook de PvdA krabbelt langzaam weer op. Als kiezers nu naar de stembus zouden gaan, zou de regeringspartij 15 zetels halen. In mei werd met 10 zetels nog een dieptepunt gepeild.

Hoewel regeringspartijen VVD en PvdA in de peilingen een stuk minder zetels halen dan ze nu in de Kamer hebben, hebben kiezers meer vertrouwen in de regering. In augustus 2013 hoopte 33 procent dat het kabinet de rit zou uitzitten. Een jaar later is dat gestegen tot ruim 46 procent.

Positief over Timmermans en Rutte
Minister Frans Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken, die in binnen- en buitenland veel lof oogstte voor zijn optreden na de vliegtuigramp in Oekraïne, blijft populair. Hij krijgt nu gemiddeld een 6,1 terwijl dat een jaar geleden nog een 4,5 was. Van PvdA-kiezers krijgt hij zelfs een 7,0.

Ook over premier Mark Rutte zijn de ondervraagden positief. Vorig jaar gaven kiezers hem nog een 4. Een jaar later krijgt hij een 5.    Voor de laatste peiling ondervroeg De Hond vrijdag en zaterdag meer dan 3000 mensen.

ZIE OOK: precies een maand na de ramp met MH17

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore