Nederland

'Goed besluit, we laten ons niet chanteren door Erdogan'

11 maart 2017 13:40 Aangepast: 12 maart 2017 10:02
Beeld © ANP

Nederland laat zich niet chanteren door Turkije in de rel over het geplande bezoek van een Turkse minister aan Nederland. Dat zegt vicepremier Asscher. Ook Wilders heeft gereageerd: "Dit is een goed besluit van Rutte, we laten ons niet intimideren."

PVV-leider Wilders zegt verder tegen RTL Nieuws: "Wat mij betreft moeten we de ambassadeur uitwijzen als dit zo verder gaat. Erdogan is de grootste dictator aan grenzen van Europa. Hij is een islamofascist."

Veiligheid in het geding'

Het kabinet liet vanochtend weten de landingsrechten voor de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu in te trekken. Turkse autoriteiten deden oproepen aan Turken in Nederland om mee te doen aan een manifestatie in Rotterdam, waar Çavusoglu een bezoek zou brengen aan de Turkse consul. Hierdoor kwam de openbare veiligheid in het geding, aldus het kabinet.

"We waren in gesprek met de Turken om te proberen het enigszins in goede banen te leiden'', zei Asscher in het NPO Radio 2-programma Spijkers met Koppen. "Maar terwijl we in gesprek waren, werden er allerlei dreigementen geuit, door diezelfde minister. Op zo'n moment kun je je niet als land laten chanteren.''

'Onbeschoft'

Ook CDA-leider Sybrand Buma vindt het een goed besluit van het kabinet. "Als iemand Nederlanders uitmaakt voor nazi's en fascisten dan mag je hier geen campagne voeren." Jesse Klaver (GroenLinks): "Het is onbeschoft hoe ze zich nu in het internationale verkeer opstellen. Terecht dat hij niet welkom is." 

SP-leider Roemer sluit zich daarbij aan: "Als ze de kont in de krib gooien en Nederlandse Turken massaal oproepen, dan is de openbare orde in het geding."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore