Nederland

Politiek wil hardere aanpak Turkije, Buma wil van associatieverdrag af

12 maart 2017 13:31 Aangepast: 12 maart 2017 16:03
Sybrand Buma (archieffoto) Beeld © ANP

Fractieleider Sybrand Buma van het CDA wil dat het associatieverdrag van de Europese Unie met Turkije wordt opgezegd. Dat verdrag uit 1964 staat volgens hem de inburgering van Turkse Nederlanders in de weg.

Door het opzeggen van het verdrag 'kom je van de dubbele nationaliteit van Turken af, kom je af van het probleem dat ze in dienst gaan daar en mag je eisen dat ze inburgeren', zei Buma in het tv-programma Buitenhof. Geert Wilders is het ermee eens dat dubbele nationaliteiten niet meer mogelijk moeten zijn. 

Opmerkelijk is dat het CDA in 2014 nog tegen het opzeggen van het verdrag stemde in de Tweede Kamer.

Stoere praat

Jesse Klaver van GroenLinks is het er niet mee eens. Hij noemde in Buitenhof de woorden van Buma 'iets te stoere praat'. Het kabinet heeft gisteren in het conflict met de Turkse regering volgens hem de juiste beslissingen genomen.

Met het verder zoeken van de confrontatie met Turkije 'zijn Nederland en de internationale verhoudingen niet gediend', volgens Klaver. Er moet gewerkt worden aan het de-escaleren van het conflict. "Zodat we weer op een normale manier met elkaar kunnen omgaan."

Hardere aanpak

SP-leider Emile Roemer vindt het tijd voor een hardere aanpak. "Al eerder hebben we het kabinet erop aangesproken om de gesprekken over toelating tot de EU van Turkije op te schorten. Want dat Erdogan lak heeft aan de rechtsstaat is niet van vandaag of gisteren."

"De afgelopen dagen hebben laten zien dat met de Turkse regering geen betrouwbare afspraken te maken zijn. Dan is het een gotspe om een beroep te doen op de vrijheid van meningsuiting. Zo werkt dat niet. Turkije heeft niet te treden in onze binnenlandse aangelegenheden."

Scherpe maatregelen 

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken zei in Buitenhof dat als Nederland er met Turkije niet via een dialoog uitkomt, het kabinet bereid is 'zeer scherpe maatregelen' te nemen. Koenders noemde, net als premier Mark Rutte eerder, de verwijten van Turkije richting Nederland 'onacceptabel'. 

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beticht Nederland van nazi-achtige praktijken. Excuses eisen van Ankara heeft volgens Koenders echter weinig zin. "Ik geloof niet dat dat enig succes zal hebben. Ik ben er nu op uit scherp te opereren richting Turkije", zei Koenders.

Provoceren en chanteren

Nederland was vrijdag in gesprek met Turkije over de eventuele komst van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken. Die gesprekken verliepen moeizaam, zei Koenders, en werden afgekapt toen de Turken begonnen te dreigen met sancties. "Dit is provoceren en chanteren. Ik laat me niet onder druk zetten."

De diplomatieke rel met Turkije bereikte zaterdag een hoogtepunt, nadat de Turkse minister van Familiezaken was tegengehouden in Rotterdam. Na een uren durende patstelling werd de minister door de politie terug naar Duitsland begeleid.

Meer op rtlnieuws.nl:
Hoe de rel met Turkije in Rotterdam volledig uit de hand liep