Timmermans naar Brussel

Post Timmermans bekend, maar Rutte zwijgt

02 september 2014 20:37
(Archieffoto) Beeld © ANP

Premier Mark Rutte weet wat Frans Timmermans als eurocommissaris gaat doen, maar kan nog niets zeggen over diens beoogde portefeuille.

Het is volgens Rutte aan de aanstaande voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, om daarover mededelingen te doen als die zijn ploeg presenteert.

Dat zei Rutte vanavond in een debat in de Tweede Kamer. Hij is 'erg enthousiast' over de post die Timmermans krijgt. Het takenpakket sluit aan bij de Nederlandse agenda voor Europa en de kwaliteiten en ervaring van Timmermans, aldus de premier.

ZIE OOK: Timmermans noemt kandidatuur 'zeker eervol'

Over de post is volgens hem intensief contact geweest met Juncker. Dat heeft geleid tot een goede match. "De post kroop en de kandidaat kroop en die kwamen op het goede moment bij elkaar", omschreef Rutte het proces.

Hij wilde niet zeggen of het ook de bedoeling is dat Timmermans eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie wordt, zoals ingewijden de afgelopen dagen meldden. Ook over de beoogde opvolger van Timmermans als minister van Buitenlandse Zaken liet Rutte zich niet uit.

Oud-PvdA-minister Bert Koenders, die momenteel de VN-vredesmissie in Mali leidt, zou daarvoor in beeld zijn.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore