Aanpak Nederlandse jihadstrijders

CDA onder vuur om verbod verheerlijking terrorisme

04 september 2014 11:26 Aangepast: 04 september 2014 11:37
CDA-partijleider Sybrand Buma

CDA-leider Sybrand Buma ligt in de Tweede Kamer onder vuur over zijn voorstel om het verheerlijken van terrorisme strafbaar te stellen.

Buma wil dat het verheerlijken van terroristisch geweld, zoals twitteren over de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley, strafbaar stellen. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) liet vorige maand al weten dat het verheerlijken van geweld niet strafbaar wordt. 

ZIE OOK: Live: Kamerdebat over maatregelen jihadisme

Het voorstel stuit ook in de Kamer op behoorlijk wat kritiek, zegt politiek verslaggever Fons Lambie: "Partijen als D66, GroenLinks en SP noemen het 'gedachtenpolitie'." 

"De rechtstaat beschermen doe je niet door hem af te breken", zei SP-leider Roemer. Hij is teleurgesteld dat 'juist een jurist als de heer Buma' met dit pleidooi komt. 

ZIE OOK: Dit zijn de plannen van het kabinet om jihadisme aan te pakken 

Buma zei dat het niet zijn bedoeling is gedachten strafbaar te stellen. Hij wil dat er opgetreden kan worden tegen extremistische uitingen, zoals demonstraties in de Haagse Schilderswijk waarin het optreden van de terreurbeweging IS werd bejubeld. Maar volgens andere fracties kan dat al.

Stevig debat
De kamer debatteert over hoe het kabinet jihadisme in Nederland moet aanpakken. Het kabinet presenteerde de plannen afgelopen vrijdag. Oppositiepartijen D66, CDA en PVV zijn er niet blij mee, vertelt Lambie: "Het wordt een behoorlijk stevig debat. D66 vindt dat het kabinet voor schijnveiligheid zorgt, omdat ze zoveel maatregelen hebben afgekondigd waarvan het maar de vraag is of ze gaan werken. Het CDA vindt dat het bestaande maatregelen zijn. En Wilders noemde het pakket 'politiek correcte opgewarmde slappe hap'."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore