Politiek

Rente op restschuld blijft langer aftrekbaar

04 september 2014 18:33 Aangepast: 06 september 2015 16:58
(Archieffoto) Beeld © ANP

De periode waarin de rente op de restschuld na verkoop van een huis aftrekbaar is, wordt verlengd van tien tot vijftien jaar.

Dat heeft het kabinet vorige week afgesproken in het begrotingsoverleg met de drie oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. De maatregel wordt gepresenteerd op Prinsjesdag, en is bedoeld om de woningmarkt verder in beweging te trekken.

Veel mensen kunnen nu niet verhuizen omdat hun huis tienduizenden euro’s minder waard is dan toen ze het kochten. Dat beperkt de doorstroming op de woningmarkt. Verlenging van de aftrekbaarheid van de rente op de restschuld moet het makkelijker maken voor mensen met een restschuld om te verhuizen. Volgens Vereniging Eigen Huis scheelt het al snel een paar honderd euro per maand. De VEH noemt de maatregel daarom ook een goede zaak.

ZIE OOK: Oververhitting huizenmarkt dreigt in Utrecht en Amsterdam

Verder is afgesproken dat de crisismaatregel voor woningbezitters met dubbele hypotheeklasten wordt uitgebreid. Wie zijn oude huis niet verkocht krijgt, kan voortaan drie jaar de hypotheekrente aftrekken in plaats van twee jaar.

Eerder werden het kabinet en de drie oppositiepartijen het ook al eens over verlenging van het lage btw-tarief voor de bouw. Belangenclub Bouwend Nederland had daar om gevraagd. Volgens voorzitter Maxime Verhagen zou aan het prille herstel in de bouw een abrupt einde komen als de maatregel eind dit jaar zou aflopen. Het lage btw-tarief voor verbouwingen en renovaties blijft nu tot juli 2015 gehandhaafd.

RTL Nieuws
`