Timmermans naar Brussel

Timmermans eurocommissaris regulering en rechterhand Juncker

10 september 2014 12:11 Aangepast: 06 september 2015 16:58
Beeld © EPA

Minister Frans Timmermans wordt de rechterhand van de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. Timmermans krijgt als eurocommisaris de post regulering.

Dat heeft de aanstaande voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, net bekendgemaakt. Timmermans gaat zich de komende vijf jaar bezighouden met Europese regelgeving, relaties tussen de Europese instellingen, rechtsregels en fundamentele rechten. 

Ook is Timmermans de belangrijkste plaatsvervanger van Juncker.  

ZIE OOK: Timmermans: van topdiplomaat tot eurocommissaris

"De nieuwe Europese Commissie wil de Europese burgers laten zien dat we ons richten op grote zaken en ons terugtrekken bij kleinere onderwerpen. Deze post moet garanderen dat elk voorstel van de commissie werkelijk nodig is en dat de doelstellingen niet beter bereikt kunnen worden door de lidstaten zelf", zei Juncker over de portefeuille van Timmermans.

De Luxemburgse christendemocraat noemde Timmermans 'meer dan een collega'. "Het is mijn rechterhand." 

Lang gespeculeerd
Er is lang gespeculeerd over de positie die Timmermans in Brussel zou gaan vervullen. De PvdA'er ging vorige week op gesprek bij Juncker om over de invulling van zijn baan te praten. Premier Rutte bevestigde de voordracht van Timmermans maar tot nu toe was niet officieel bekend welke functie Timmermans zou krijgen.

ZIE OOK: Zo ziet de nieuwe Europese Commissie er uit

Begin deze maand lekte al uit dat de PvdA, Timmermans' partij, hoogstwaarschijnlijk Bert Koenders zal voordragen als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Koenders, nu nog hoofd van de VN-vredesmacht in Mali, was van 2007 tot 2010 minister voor ontwikkelingssamenwerking in het vierde kabinet-Balkenende.

1 november van start
Het Europees Parlement wil zich in oktober nog uitspreken over de nieuwe commissie, die volgens de planning op 1 november van start gaat. Eerst houden de parlementariërs nog hoorzittingen met de commissarissen.

De Europese Commissie omvat in totaal 28 commissarissen, uit elke EU-lidstaat één. De commissie is een van de belangrijkste Europese instellingen. Zij stelt wetten voor en ziet toe op de naleving van de Europese regels.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore