Timmermans naar Brussel

Is Timmermans de onderkoning van Brussel?

10 september 2014 12:37 Aangepast: 10 september 2014 13:51
Beeld © ANP

Het is definitief: Frans Timmermans verlaat het kabinet en gaat naar Europa. Is zijn nieuwe baan echt zo belangrijk dat hij moet vertrekken? Politiek verslaggever Jos Heymans geeft antwoord.

1. Wat gaat Timmermans precies doen?
Timmermans krijgt op het oog een zware post: Europese regelgeving, relaties tussen de Europese instellingen, rechtsregels en fundamentele rechten. Vooral met de eerste taak kan Timmermans zich onderscheiden. Hij moet erop toezien dat het nieuwe beleid (Brussel beperkt zich tot hoofdzaken; de rest regelen de lidstaten zelf) ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Of zijn post in de praktijk ook zwaar zal zijn, moet blijken. Timmermans zal zelf een machtspositie in Brussel moeten verwerven.

2. Timmermans wordt ook vicevoorzitter, hoe belangrijk is dat?
Hij wordt zelfs de eerste vicevoorzitter, de directe plaatsvervanger van Juncker. Dat moet je zien als een erebaantje; inhoudelijk heeft het weinig betekenis. Maar het verhoogt wel de status van Timmermans als Eurocommissaris.

3. Wat gaat dit voor Nederland betekenen?
Timmermans gaat uitvoering geven aan het beleid, dat drie maanden geleden door de regeringsleiders is vastgesteld voor de komende vijf jaar. Nederland was één van de aanjagers om de macht van Brussel in te perken ten gunste van de lidstaten. Voor ons land is het dus belangrijk dat een lid van het kabinet, dat één van die aanjagers was, die functie zelf gaat vervullen. Voor Nederland een goede zaak, omdat we weten hoe Timmermans hier in staat.

4. Wie gaat Timmermans opvolgen in het kabinet?
Dat staat nog niet helemaal vast. De beoogde opvolger is Bert Koenders, oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking in het laatste kabinet-Balkenende. Sindsdien werkt Koenders voor de Verenigde Naties; eerst in Ivoorkust, nu in Mali. De benoeming van de nieuwe minister wordt volgende week verwacht. Timmermans zal zo snel mogelijk vertrekken om zich voor te bereiden op zijn nieuwe taak.

5.  Premier Rutte heeft geprobeerd een 'zware post' voor Nederland te regelen, kun je met deze benoeming zeggen dat dat gelukt is?
Het lijkt inderdaad een zware post, maar dat zal in de praktijk moeten blijken. Pas na een jaar kunnen we aan de hand van de resultaten beoordelen of Timmermans een soort onderkoning in Brussel is geworden.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore