Gelekt uit Miljoenennota

Prinsjesdag: Minder bezuinigingen op griffierechten

11 september 2014 19:13 Aangepast: 15 september 2014 15:46
Beeld © ANP

De forse verhoging van de griffierechten wordt gedeeltelijk teruggedraaid. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wilde de griffierechten sterk verhogen, maar op Prinsjesdag zal hij bekend maken dat de verhoging minder ingrijpend wordt, melden bronnen aan RTL Nieuws.

Je moet griffierechten betalen als je een rechtszaak begint.  De tarieven zouden worden verhoogd, tussen de twee en vijftien procent. In totaal zou dat 45 miljoen euro opleveren, maar de bezuiniging wordt nu verzacht tot 32 miljoen euro.

ZIE OOK: Bezuinigingen Justitie mogelijk verzacht

Met de aangepaste bezuiniging hoopt Opstelten op de steun van een meerderheid in de Eerste Kamer voor zijn plannen. In de Eerste Kamer dreigen drie belangrijke bezuinigingen te sneuvelen. Het gaat om de invoering van de enkelband, de bezuinigingen op de rechtsbijstand en de griffierechten – die laatste wordt dus verzacht.

Bij de begrotingsonderhandelingen tussen het kabinet en D66, ChristenUnie en SGP is geprobeerd om een akkoord te sluiten over de justitie-bezuinigingen, maar dat is niet gelukt, zo zeggen ingewijden. 

Verzet tegen plannen
Zo is D66 tegen de plannen. "Als gevolg van de bezuinigingen worden straks gevangenen met een enkelband naar huis gestuurd. Dat vinden wij niet verstandig," zegt D66-kamerlid Gerard Schouw. "En als er wordt bezuinigd op de rechtsbijstand en de griffierechten worden verhoogd, dan wordt een gang naar de rechter zo duur dat gewone mensen hun recht niet meer kunnen halen." 

Ook bij de ChristenUnie en de SGP is verzet tegen de bezuinigingen van de bewindslieden van Veiligheid en Justitie.

Andere partij
Opstelten en Teeven kunnen nog op zoek naar een andere partij om hun voorstellen te steunen, bijvoorbeeld het CDA. Maar volgens CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg wordt dat lastig. "Daar krijgt het kabinet een zware dobber aan. Opstelten en Teeven zullen stuiten op groot verzet. Met name op de elektronische detentie. Maar ook de griffierechten liggen lastig, want die belemmeren de toegang tot het recht. Bij de rechtsbijstand is nauwelijks naar de middeninkomens gekeken." 

De drie voorstellen worden komend jaar behandeld in de Eerste Kamer. De behandeling van de enkelband staat al gepland voor eind september.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore