Gelekt uit Miljoenennota

Prinsjesdag: begrotingstekort iets hoger

12 september 2014 00:21 Aangepast: 06 september 2015 16:58
Beeld © ANP

Het begrotingstekort valt volgend jaar iets hoger uit dan het Centraal Planbureau vorig maand nog verwachtte. Dat blijkt volgens bronnen in Den Haag uit stukken die op Prinsjesdag worden gepresenteerd.

In de Macro Economische Verkenning die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd komt het begrotingstekort uit op 2,2 procent. Vorige maand ging het CPB nog uit van een tekort van 2,1 procent in 2015.

De NOS meldde eerder vanavond al dat uit de stuken blijkt dat de economie volgend jaar met 1,25 procent groeit. En de werkloosheid daalt naar 605.000 mensen. Eerder werd al bekend dat veel mensen er volgend jaar iets in koopkracht op vooruit gaan, al zijn er grote uitschieters naar boven en naar beneden. Alleenstaanden met kinderen en een minimum inkomen zijn het beste af. Zij gaan er tien procent op vooruit.

ZIE OOK: Prinsjesdagafspraken lekken uit: koopkracht iets beter

De cijfers, die het kabinet eigenlijk geheim wilde houden tot Prinsjesdag, zorgen meteen voor veel discussie. Econoom Mathijs Bouman noemt de cijfers op twitter 'nuttig, maar niet spectaculair' omdat ze weinig afwijken van de voorlopige raming in augustus. En oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet pleit er in televisieprogramma Pauw voor om een einde te maken aan het 'circus' van geheimhouding en lekken en de Prinsjesdagstukken eerder bekend te maken.

De miljoenennota verschijnt volgende week dinsdag, Prinsjesdag. Net als elk jaar lekten de belangrijkste plannen van het kabinet al uit. Premier Mark Rutte schreef daarover aan de Tweede Kamer 'dat het al meer dan een decennium niet mogelijk is gebleken voortijdige berichtgeving over de (mogelijke) inhoud van de begrotingsstukken te voorkomen.

ZIE OOK: Kamervoorzitter wil begroting voortaan openbaar

De Kamer krijgt alle begrotingsstukken van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën later vandaag onder embargo op extra beveiligde USB-sticks.

RTL Nieuws wilde via de Wet openbaarheid van bestuur de stukken voor Prinsjesdag al inzien en probeerde dat via een kort geding voor elkaar te krijgen. De rechtbank in Utrecht wees dat verzoek echter af.

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore