Nederland

Het conflict met Erdogan de-escaleren, hoe doe je dat eigenlijk?

14 maart 2017 16:18 Aangepast: 14 maart 2017 16:19
Beeld © ANP

Al een paar dagen sleept de diplomatieke rel met Turkije voort. Wat kan Rutte het beste doen om ervoor te zorgen dat de ruzie de-escaleert? "Om Erdogan weer af te laten koelen, moet Rutte nu geen olie op het vuur gooien."

"Erdogan is een op macht beluste man, waarschijnlijk met een groot ego. Als we nu meegaan in zijn ruzie, maken we hem alleen maar bozer", zegt sociaal psycholoog Jan-Willen van Prooijen. Het is dus belangrijker om Erdogan eerst even uit te laten razen. "En dan kunnen we beginnen met het herstellen van de relatie."

Ruzie zoeken

Toch kan dat moeilijk zijn, legt hoogleraar internationale organisaties en oud-minister van defensie Joris Voorhoeve uit. "Erdogan wil graag ruzie zoeken, want dat heeft hij nodig om meer macht in handen te krijgen." 

Op 16 april is er in Turkije een referendum dat Erdogan veel meer macht kan geven. Bij een 'ja' ligt alle uitvoerende macht bij de president. "Maar voordat mensen dat accepteren, moet hij een beeld creëren van een vijandige buitenwereld."

Nationalisme aanmoedigen

"Pas als dat beeld bestaat, accepteren mensen een autoritair systeem. Door ruzie te zoeken, moedigt hij het nationalisme aan." Dus wat wij vooral niet moeten doen, is de confrontatie aangaan met Erdogan.

"Dan help je hem met dat autoritaire systeem", zegt Voorhoeve. "En dat is in strijd met onze democratie."

Schade beperken

"Het beste dat Rutte nu kan doen, is boven de beledigingen staan. Als Rutte waarde hecht aan de beledigingen van Erdogan, dan wordt de belediging alleen maar herhaald en wordt hij sterker. Hij kan beter een grapje maken, en bijvoorbeeld zeggen dat Erdogan zich blijkbaar niet in de geschiedenis van Europa heeft verdiept. Verder is het beter als hij er niet op reageert."

"Vergelijk het met een persoon die continu ruzie zoekt", zegt Voorhoeve. "Er zijn mensen die altijd maar de confrontatie aangaan. En dat is precies wat Erdogan nu doet. Het ergste dat je hem dan aan kunt doen, is geen ruzie teruggeven, dan beperk je de schade."

Geen olie op het vuur

Volgens Van Prooijen is het belangrijk dat Nederland zich niet uit de tent laat lokken. "Om Erdogan weer af te laten koelen, moet Rutte nu geen olie op het vuur gooien."

Om de relatie te herstellen, kan Rutte het beste benadrukken wat de twee groepen bindt, en niet wat ze scheidt, zegt hij. "Kijk naar het gezamenlijk belang van de landen. Uiteindelijk zijn we op de lange termijn allebei bijvoorbeeld gebaat bij gezonde handel. Als we de draad over een paar weken weer oppakken, is het belangrijk om die belangen te benadrukken."

Meer op rtlnieuws.nl:
Erdogan: 'Nederland kennen we nog van Srebrenica, ze maakten 8000 moslims af'

`