Nederland

Wat is een exitpoll en hoe wordt hij gemeten?

14 maart 2017 17:04 Aangepast: 15 maart 2017 22:50
Beeld © ANP

Voordat de echte uitslag van de verkiezingen er is, is het dankzij de exitpoll bijna altijd al duidelijk wie de grote winnaar die dag is. Maar hoe kan dat als nog lang niet alle stemmen geteld zijn? En is zo'n exitpoll eigenlijk betrouwbaar?

De exitpoll is niet de echte uitslag van de verkiezingen, maar een onderzoek naar het stemgedrag van kiezers. Het onderzoeksbureau Ipsos vraagt mensen bij de uitgang van het stembureau om nog een keer te stemmen. Op basis daarvan kan Ipsos analyseren hoeveel zetels de verschillende partijen krijgen, terwijl de echte uitslag nog niet bekend is.

40.000 kiezers

Ipsos ondervraagt mensen bij zo'n 40 van de in totaal 10.000 stembureaus, net nadat ze hebben gestemd. Het is dus eigenlijk nóg een verkiezing. Mensen kunnen zelf kiezen of ze wel of niet mee willen doen aan de exitpoll, en ongeveer 85 procent van de kiezers kiest er uiteindelijk voor om mee te doen. Naar verwachting doen er dit jaar bijna 40.000 kiezers mee.

Bij het kiezen van de stembureaus voor de exitpoll wordt erop gelet dat ze samen een goede dwarsdoorsnede van Nedelerland laten zien. Sommige stembureaus bevinden zich in de stad, andere weer in buitengebieden. Bij het kiezen van de stembureaus is ook gelet op de partijvoorkeuren in verschillende delen van het land.

Eén of twee zetels

Daardoor is de peiling van Ipsos behoorlijk betrouwbaar. Bij de vorige verkiezingen lag de exit poll van Ipsos dicht bij de werkelijke uitslag; de marge was maximaal 2 procent per partij. Dat betekent dat de exitpoll een goed beeld geeft van de uitslag, maar er wel één of misschien zelfs twee zetels naast kan zitten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore