Politiek

Teeven en burgemeester Utrecht botsen om uitzetten asielzoeker

26 september 2014 07:24 Aangepast: 26 september 2014 07:38
Beeld © ANP

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen en staatssecretaris Teeven zijn hard met elkaar gebotst over het uitzetten van een asielzoeker.

RTV Utrecht meldt dat de Utrechtse VVD-burgemeester boos is op zijn partijgenoot Teeven. De vreemdelingenpolitie zou gisterochtend een uitgeprocedeerde Somaliër uit het Utrechtse asielzoekerscentrum hebben gehaald. Teeven zou hierover vooraf niets tegen de burgemeester hebben gezegd terwijl dat wel de afspraak is. 

ZIE OOK: Asielzoekersacademie gaat van start

Een meerderheid van de gemeenteraad in Utrecht is woest: de partijen willen niet dat uitgeprocedeerde asielzoekers op straat rondzwerven. Klaas Verschuure, fractievoorzitter van D66 Utrecht, zegt dat de ontzetting in de gemeente groot is: "Tot nu toe was er respect voor Utrechtse aanpak. Waarom niet meer?" 

'Powerplay van Teeven'
PvdA-fractievoorzitter Marleen Haage noemt de 'powerplay van Teeven onbestaanbaar'. Maarten van Ooijen, fractievoorzitter van de ChristenUnie, vindt het 'heel merkwaardig' en vraagt zich af 'waar dit ophoudt'. Steven de Vries, raadslid namens GroenLinks, is woedend: "Het gebeurt mij niet snel, maar ik ben echt woedend over de buitenproportionele en ongehoorde ingreep van Staatsecretaris Teeven."

De op straat gezette Somaliër zou inmiddels in de noodopvang zitten. 

'Vier jaar uitgeprocedeerd'
Volgens De Telegraaf zou de man al vier jaar uitgeprocedeerd zijn. Al die tijd zou hij een plek in het asielzoekerscentrum bezet houden. Hij woonde lange tijd bij zijn vriendin Utrecht maar incasseerde wel wekelijks 57 euro aan vergoeding bij het asielzoekerscentrum, schrijft de krant. 

Teeven zou de politie hebben gestuurd om de man alsnog uit het asielzoekerscentrum te halen omdat de Utrechtse burgemeester niet ingreep. 

D66-Kamerlid Gerard Schouw roept Teeven dinsdag naar de Tweede Kamer, zegt hij op Twitter: 

RTL Nieuws
`