Onderzoek MH17-vliegramp

Rutte niet optimistisch over terugkeer naar rampplek

27 september 2014 08:47 Aangepast: 27 september 2014 08:53

Premier Mark Rutte zegt dat hij niet optimistisch is over de kans dat er nog voor de winter onderzoekers kunnen terugkeren naar de MH17-rampplek.

Rutte zegt tegen Nieuwsuur dat het desondanks nog wel de ambitie is voor de winter terug te keren: "Onze ambitie is voordat de winter invalt, terug te keren, met opnieuw als eerste prioriteit de stoffelijke overschotten en de persoonlijke bezittingen."

ZIE OOK: Waarnemers onder vuur bij rampplek MH17

De mogelijkheid voor de Onderzoeksraad Voor Veiligheid om ter plekke onderzoek te doen naar de oorzaken, heeft volgens Rutte direct daarna de prioriteit. 

ZIE OOK: Foto's Jeroen Akkermans: Nog veel bezittingen op rampplek MH17

De Nederlandse missie op de rampplek werd begin vorige maand gestopt. Het was er te gevaarlijk; de experts konden hun werk niet doen. 

Rutte vindt niet dat hij eerder contact op had moeten nemen met de pro-Russische separatisten in het gebied: "Dat is volstrekt uitgesloten. Het zou ons in een onmogelijke positie hebben gebracht in de relatie met Oekraïne en Rusland. Wij zijn een NAVO-land. Het is echt volstrekt ondenkbaar dat wij met de separatisten contact hadden gezocht."

251 slachtoffers geïdentificeerd
Afgelopen week zijn 26 slachtoffers geïdentificeerd van de rampvlucht MH17. Onder hen waren 19 Nederlanders. Het totaalaantal tot nu geïdentificeerde slachtoffers bedraagt nu 251. Bij de vliegramp op 17 juli kwamen alle 298 inzittenden om het leven.

 

RTL Nieuws/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore