Nederland

PvdA-leden beslissen over toekomst Spekman na nederlaag PvdA

16 maart 2017 15:17 Aangepast: 16 maart 2017 22:05

De positie van PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman hangt aan een zijden draadje. Aanstaande zaterdag beslissen de leden van zijn partij over zijn toekomst. Een motie die oproept tot het vertrek van Spekman heeft in korte tijd genoeg steun gekregen in de partij om op de ledenraad in Utrecht te worden besproken.

Spekman zei vanmorgen dat hij opstapt als de leden dat willen. Het onderwerp stond echter nog niet op de agenda voor de ledenraad zaterdag, daarom heeft PvdA'er Laurens van der Velde uit Enschede een motie ingediend die Spekman oproept op te stappen.

Pijnlijke uitslag

Van der Velde noemt de voorlopige verkiezingsuitslag een 'pijnlijke'. Hij zegt over zijn motie: "Een dergelijke uitslag vraagt om reflectie. Hoe zorgen we weer dat onze sociaaldemocratische idealen leiden tot een betere wereld? Daar hoort ook de vraag bij over hoe en met wie we dat doen."

"Zowel bij een positieve als negatieve uitspraak geeft dat een helder perspectief voor de toekomst", zegt Van der Velde tegen RTL Nieuws. 

Met ruim 97 procent van de stemmen geteld staat de PvdA op een verlies van 29 zetels. De sociaaldemocraten houden maar negen Tweede Kamerzetels over. Nog nooit was de fractie van de PvdA zo klein. 

Verkiezingsuitslag

Opde uitslagenpaginazie je de zetelverdeling en zie je de verkiezingsuitslagen per gemeente.

Blijf bij ons opFacebookTwitterenInstagram.

Meer op rtlnieuws.nl:

`