Timmermans naar Brussel

Vuurproef voor Timmermans: wat hij vooral níet moet doen

07 oktober 2014 13:14 Aangepast: 07 oktober 2014 14:17
Beeld © EPA

Kan de 'snel geïrriteerde' Frans Timmermans zich inhouden als hij drie uur lang het vuur aan de schenen wordt gelegd over zijn ambitie, geschiktheid en plannen als toekomstig Europees Commissaris? Volg de vuurproef live.

De Nederlandse minister is voorgedragen om vicevoorzitter te worden van de Europese Commissie en wordt om die reden ondervraagd. Alle europarlementariërs mogen bij de zitting aanwezig zijn.​ De hoorzitting begint om 14:30 uur en is via deze site live te volgen (livestream).

"Op zich moet Timmermans de vuurproef kunnen overleven", zegt politiek verslaggever Jos Heymans in zijn column. "Met zijn kennis is niks mis. Maar er zitten ook nare kantjes aan de Limburger: lange tenen, snel geïrriteerd, verliest regelmatig zijn geduld en slaat om zich heen als hij door een politieke tegenstander wordt aangepakt. Want daar houdt Timmermans niet van; hij kan op venijnige wijze karaktermoord plegen op zijn tegenstander."

ZIE OOK:  Column Jos Heymans: wordt Timmermans wel of geen baasje?

EU-voorzitter Van Rompuy werd volgens Heymans door Timmermans al eens weggezet als 'een alleenheerser' "Als iemand die geen boodschap heeft aan kritiek uit de Europese bevolking. Ook noemde hij de Europese munt 'een euro met gaten' omdat de rijke noordelijke landen de arme zuidelijke staten moet ondersteunen. Daar maak je geen vrienden mee in de mediterrane lidstaten."

Het Europarlement is al die denigrerende opmerkingen niet vergeten, zegt Heymans. "Timmermans zal eraan herinnerd worden; hij zal zich verbijten, maar hij moet zich inhouden. Hij heeft wat te verliezen."

ZIE OOK: Wat kunnen we van Timmermans verwachten in Brussel?

Na de laatste hoorzitting zullen de politieke families alles evalueren. Normaal gesproken moet dan bekend worden of dit team op instemming kan rekenen, maar het lijkt onafwendbaar dat Juncker de portefeuilles moet herverdelen. Teveel kandidaten stuitten op bezwaar. Team Juncker hoopt op 1 november aan de slag te gaan.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore