Onderzoek MH17-vliegramp

Rutte: Nog steeds woedend over dwarsbomen onderzoek MH17

10 oktober 2014 16:13 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © ANP

Premier Mark Rutte is 'nog steeds woedend' dat Nederland geen onderzoek kan verrichten in het gebied in Oost-Oekraïne waar vlucht MH17 is neergekomen.

Dat zei hij vanmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Rutte gaf aan dat zijn woede over het gebrek aan toegang 'alleen maar groter is geworden'.

Hij weersprak een opmerking van zijn Maleisische ambtsgenoot, die vorige week suggereerde dat ter plaatse geen onderzoek meer zou worden verricht voordat in Oekraïne de winter voorbij is. "Als het voor de winter mogelijk is, dan gaan we terug", zei Rutte. "Het ziet er niet goed uit, maar als zich een kans voordoet, dan zullen we gaan."

ZIE OOK: Kans op snelle terugkeer naar rampgebied steeds kleiner

Rutte reageerde ook op de uitglijder van minister Timmermans van Buitenlandse Zaken, die zich woensdagavond in het tv-programma Pauw had laten ontvallen dat bij een Australische passagier van vlucht MH17 een zuurstofkapje was gevonden. Hij zei dat Timmermans 'verstandig' had gehandeld door deze 'grote fout' de volgende ochtend recht te zetten.

Aan de ophef die was ontstaan doordat Timmermans zich in dezelfde uitzending had laten ontvallen dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines was getroffen door een raket, wilde Rutte niet veel woorden vuil maken. De minister 'herhaalde alleen maar' een vraag van interviewer Jeroen Pauw, zei Rutte. "We weten niet of het een raket is. Wij baseren ons op het interim-rapport van de onderzoeksraad."

Het bewuste fragment uit het gesprek tussen Pauw en Timmermans gaat letterlijk zo:

Pauw (naar aanleiding van Timmermans' veelgeprezen toespraak voor de Verenigde Naties): "Strikt genomen roept u hier namelijk een beeld op dat niet heeft plaatsgevonden."

Timmermans: "O ja? Durft u dat zo te zeggen?"

Pauw: "Nou, als we horen hoe nu na het eerste rapport wat is verschenen, hoe het is gegaan, is er niet een moment geweest dat mensen dachten: hee, er komt een raket aan, we weten, we zijn in angst, we kunnen elkaar nog aankijken..."

Timmermans: "Nee, die raket hebben ze niet aan zien komen. Maar u weet dat er iemand gevonden is met een zuurstofkapje op zijn mond? Die heeft dus de tijd gehad om dat te doen."

ZIE OOK: Timmermans betreurt uitspraak zuurstofmasker

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore