Onderzoek MH17-vliegramp

'Voortdurende druk op Oekraïne om hulp op rampplek MH17'

15 oktober 2014 12:03 Aangepast: 08 januari 2015 01:23

Nederland heeft voortdurend druk uitgeoefend op de Oekraïense rampenbestrijding (SES) om te helpen bij het onderzoek rond de rampplek van MH17. Nederland heeft niet afgewacht dat de Oekraïense rampenbestrijding zelf iets deed.

Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vandaag in de Tweede Kamer. Die werden op de hoogte gesteld van de voortgang rond het onderzoek naar de ramp met de MH17.

Maandag waren de Oekraïense rampenbestrijders SES in het rampgebied om persoonlijke bezittingen te verzamelen en bij de bewoners in het gebied op te halen.

ZIE OOK: Delen rampgebied door niemand doorzocht

Daarbij werd 9 kubieke meter aan persoonlijke spullen van de slachtoffers opgehaald, vertelde minister van Veiligheid Opstelten aan de Kamer. Het gaat daarbij om kleding, paspoorten, post, sieraden en knuffels.

Timmermans benadrukte in het debat dat Nederland voortdurend druk uitoefent op de Oekrainse autoriteiten om spullen te verzamelen en verder onderzoek te doen op de rampplek.

ZIE OOK: Nederland kreeg kaarten pas ná missie MH17

"We hebben voortdurend gedrukt op SES. Help ons, doe wat. We hebben niet op onze handen gezeten en gewacht op de SES. We zijn voortdurend aan het vragen en aandringen om daar ook zelf aan de slag te kunnen", aldus Timmermans. Eerder vertelden commandanten van de SES aan RTL Nieuws dat zij in de eerste weken na de ramp geen contact hadden met de Nederlandse autoriteiten.

Bij de ramp met vlucht MH17 kwamen alle 298 passagiers en bemanningsleden om het leven. 272 van hen zijn inmiddels geïdentificeerd, onder wie 175 van de 196 Nederlandse slachtoffers.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore