Gezin

Vriendin uitgezette moeder: 'Ze vindt het vreselijk dat ze niet bij haar kinderen is'

15 augustus 2017 08:12 Aangepast: 04 oktober 2017 10:39
Armina Hambartsjumian met Howick (12), hij is ergens ondergedoken.

"Ze is in paniek en vindt het vreselijk dat ze gescheiden is van haar twee kinderen." Goede vriendin Maryse van Uden sprak zondag met de Armeense moeder Armina die gistermorgen zonder haar kinderen het land is uitgezet. Haar uitzetting veroorzaakt bij kinderrechtorganisaties en Kamerleden veel verontwaardiging.

Thumbnail

De Amersfoortse Maryse van Uden (foto links) zag goede vriendin Armina Hambartsjumian (34) gistermiddag voor het laatst in het uitzetcentrum, 20 uur voordat ze werd uitgezet naar Armenië zonder haar twee kinderen.

"Ik heb twee uur lang met haar gesproken. Ze was bang, zwak en zat vol spanning. Ze had nauwelijks gegeten en kon niet meer slapen. Ik had het vreselijk met haar te doen", vertelt vriendin Maryse. 

Niet veilig

Maryse vertelt dat ze vooral hebben gesproken over het lot van Armina's twee kinderen: Howick (12) en Lily (11). "Armina vertelde dat zij niet mee konden naar Armenië. Ze is bang dat zij en haar kinderen niet veilig zijn in Armenië, ook vanwege privé-omstandigheden. Daarom besloot ze haar kinderen op een onderduikadres te laten logeren. Ik weet niet waar dat is, dat heeft ze niet verteld."

Ze vervolgt: "Armina is een goede moeder. Ze vindt het vreselijk dat ze niet bij haar kinderen is. Maar ze doet dit omdat het het beste is voor haar kinderen."

Thumbnail

Armina met haar dochter Lily (11)

'Spoedprocedure'

In een spoedprocedure oordeelde de rechter vrijdag dat de vrouw in haar eentje mocht worden uitgezet als ze niet het logeeradres van haar kinderen vertelde. Het was volgens de rechter de eigen schuld van Armina dat het gezin zou worden opgesplitst.  

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff zegt in een reactie: "Dit is een heel vervelende situatie. Deze situatie is ook voor de kinderen uiteraard ingrijpend. Helaas heeft de moeder de afweging gemaakt om niet samen met de kinderen te vertrekken. De gevolgen hiervan zijn uitvoerig met haar besproken. De moeder heeft gezegd dat ze weet waar de kinderen zijn. Wij staan op elk moment klaar om te zorgen dat moeder en kinderen zo snel mogelijk kunnen worden herenigd in Armenië."

Schande

Bij kinderrechtorganisaties en Kamerleden veroorzaakt de uitzetting veel verontwaardiging. Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer spreekt er schande van dat een moeder zonder twee kinderen is uitgezet: "Een enigszins beschaafd land doet dit niet." Defence for Children noemt de uitzetting 'afschuwelijk'. "Een moeder uitzetten terwijl de kinderen nog in Nederland zijn, dat hebben wij nog nooit meegemaakt', zegt een woordvoerder. 

Ook bij Kamerleden klinkt verontwaardiging. De SP wil zo snel mogelijk 'opheldering' van de VVD-staatssecretaris. PvdA'er Esther van Dijken, die al tijden voor een ruimer kinderpardon strijdt, zegt: "We zetten gewortelde kinderen uit met onomkeerbare gevolgen." GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg noem het 'afschuwelijk': "Het huidige kinderpardon is een wassen neus."

De onderhandelende partijen houden ondertussen hun lippen op elkaar, zo blijkt vandaag: 

'Alles aan gedaan'

Volgens vriendin Maryse heeft Armina alles gedaan wat ze kon doen. "Samen met andere vrienden hebben we haar geholpen met al het papierwerk en de procedures. Maar er was gedoe met haar geboortepapieren. Toen ze negen jaar geleden hier kwam, is ze het slachtoffer geworden van de stroperigheid van procedures en in een wirwar van regels beland. In november 2015 kreeg ze te horen dat ze geen gebruik kon maken van het kinderpardon. Dat het haar niet is gelukt, is haar niet te verwijten."

Armina komt uit een etnisch Armeens gezin en is geboren in Azerbeidzjan. Ze heeft lange tijd in Rusland gewoond en wilde volgens Maryse vanwege de veiligheid voor haarzelf en die van haar kinderen naar Nederland. "Ze wilde absoluut niet terug naar Armenië, ze is daar zelf nog nooit geweest. Ze had niets met dat land en was daar ook vanwege privacy-omstandigheden niet veilig. Ook haar kinderen hebben niets met Armenië."

13 verschillende plekken

In de negen jaar ze in Nederland woonde, heeft Armina met haar twee kinderen op dertien verschillende plekken gewoond, vertelt Maryse. "De laatste vijf jaar woonde ze met haar kinderen in Amersfoort. Ik ontmoette haar op de school waar ik werkte om kinderen te begeleiden tijdens hun overblijfuren. We konden vanaf het allereerste moment heel goed met elkaar overweg. Al snel werden we echte vriendinnen. Ik zag haar heel vaak, ze kwam vaak bij me eten met de kinderen. Ze is dol op pasta."

Of Maryse denkt dat ze nog iets van Armina gaat horen? "Een hervormde kerk heeft er voor gezorgd dat Armina bij kerkleden in Armenië terechtkan. Ik hoop snel iets van haar te horen, er zit niets anders op dan afwachten. Mijn angst is vooral hoe het met de kinderen gaat aflopen. Het is een vreselijke situatie. "

Kinderpardon en de politiek

  • Het kinderpardon is bedoeld voor kinderen die nog geen verblijfsstatus hebben, maar wel al langer dan vijf jaar hier zijn. Die kinderen zijn dan zo geworteld dat terugsturen niet juist is, zo is de gedachte erachter.
  • Volgens kinderrechtenorganisaties werd vorig jaar 96 tot 99 procent van de aanvragen voor het kinderpardon afgewezen, hoewel deze kinderen langer dan vijf jaar in Nederland zijn. Zij noemen het kinderpardon 'een wassen neus'. 
  • Vluchtelingenadvocaat Hilde van Asperen is ook zeer kritisch: "Om in aanmerking te komen moet er aan zoveel voorwaarden worden gedaan, dat lukt bijna nooit. Zo moet de asielzoeker aan kunnen tonen dat degene heeft meegewerkt aan de uitzetprocedure, allerlei (reis)documenten laten zien en zich continu melden. Het kinderpardon is een lege huls, niet meer dan een politieke deal."  
  • Het kinderpardon ligt op tafel bij de kabinetsonderhandelingen. Politiek commentator Frits Wester: "Als het gaat om de regeling voor een vorm van kinderpardon staan de partijen die onderhandelen over een nieuw regeerakkoord lijnrecht tegen over elkaar. D66 en vooral ChristenUnie willen de voorwaarden in de huidige regeling versoepelen. Maar VVD en CDA willen juist van de hele regeling af omdat er een aanzuigende werking vanuit zou gaan en alleen maar leidt tot meer illegaliteit. Daarmee is dit naast bijvoorbeeld de discussie over voltooid leven een onderwerp waar moeilijk een compromis over te sluiten is. Volgens betrokkenen ligt het onderwerp dan ook nog helemaal open op tafel.
`