Onderzoek MH17-vliegramp

Opheldering kabinet geëist over satellietbeelden MH17

23 oktober 2014 14:54 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © EPA

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer eisen opheldering van het kabinet over satellietbeelden van de Duitse inlichtingendienst. Die zouden aantonen dat pro-Russische rebellen verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines.

Onder meer CDA, ChristenUnie en GroenLinks willen van de minister van Buitenlandse Zaken weten of al is achterhaald in hoeverre informatie van Duitse en Amerikaanse inlichtingendiensten over de toedracht van de ramp op waarheid berust.

ZIE OOK: Satellietbeelden zijn bekend bij Nederlandse overheid

De partijen vinden ook dat het kabinet niet per se moet wachten met zijn politieke oordeel over de toedracht totdat het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het onderzoek van het Openbaar Ministerie zijn afgerond. Als eerder een 'politieke weging over algemene conclusies' kan worden gemaakt, moet het kabinet dat doen, schrijven onder anderen de Kamerleden Sjoerdsma (D66), Omtzigt(CDA) en Van Ojik (GroenLinks).

Omtzigt en Sjoerdsma willen bovendien weten wanneer de onderzoekers de beschikking kregen over satellietbeelden, gegevens van verkenningsvliegtuigen, radardata van de Russische en Oekraïense autoriteiten en de geluidsopnamen van de gesprekken tussen de luchtverkeersleiding en de cockpit.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore