Politiek

Alle leerlingen basisschool krijgen straks weer muziekles

24 oktober 2014 18:00 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © ANP

Alle kinderen van de basisschool krijgen in 2020 weer muziekles. Daarvoor trekt minister Jet Bussemaker de komende vijf jaar 25 miljoen euro uit.

Private partijen, onder aanvoering van Joop van den Ende, investeren nog eens 25 miljoen in muziekonderwijs. Het totale bedrag wordt gebruikt om onderwijzers te scholen.

ZIE OOK: Zangeres Tania Kross zamelt instrumenten in voor kinderen

Nu wordt op veel basisscholen helemaal geen muziekles meer gegeven. Dat terwijl ouders dat wel graag willen, blijkt uit onderzoek. Scholen vinden dat slechts 11 procent van de leerkrachten deskundig genoeg is om muziekles te geven.

Hulp uit de muzieksector
Leraren durven vaak niet te zingen voor de klas omdat ze onzeker zijn, zegt Bussemaker. "Door bijscholing moet daar verandering in komen. En kunnen ze het zelf echt niet, dan kan door de samenwerking met de muzieksector ook een conservatoriumstudent of bijvoorbeeld een lid van een popgroep worden ingeschakeld."

Bij het initiatief is het Oranje Fonds betrokken, dat met het project Kinderen Maken Muziek zoveel mogelijk kinderen wil leren een muziekinstrument te bespelen. Het is de bedoeling dat dit programma de komende drie jaar wordt voortgezet. Verder worden muziekscholen, harmonieën, fanfares, orkesten en poppodia bij de muziekles betrokken.

Niet ten koste van reken- en taalonderwijs
"Ik kies voor deze brede benadering omdat er behoefte is aan meer eigentijds muziekonderwijs," zegt de minister. "Goed cultuuronderwijs is belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen, voor hun creativiteit en voor de creativiteit van onze samenleving als geheel."  De extra investering in muziekonderwijs gaat volgens Bussemaker niet ten koste van het reken- en taalonderwijs.

ZIE OOK: Oude fluiten en trompetten voor Máxima

Joop van den Ende onderschrijft het belang van goed muziekonderwijs. "Ik heb gezien hoe muziek het leven van kinderen positief kan veranderen. Nu de regering dat belang ondersteunt doe ik, samen met andere private partijen, graag mee."

RTL Nieuws
`