Ga naar de inhoud
Bulgarenfraude

Staatssecretaris faalde bij aanpak Bulgarenfraude

Frans Weekers in de Kamer Beeld © ANP

Voormalig staatssecretaris van Financiën Frans Weekers heeft gefaald bij de aanpak van de zogeheten Bulgarenfraude. Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport van de Nationale Ombudsman.

Weekers wilde onder druk van de Tweede Kamer de Bulgarenfraude hard aanpakken, maar deed dat op zo'n manier dat veel goedwillende ontvangers van toeslagen van de Belastingdienst de dupe werden. Weekers trad om die reden af tijdens een Kamerdebat eind januari van dit jaar.

ZIE OOK: Weinig hoop op terughalen geld Bulgarenfraude

Waarnemend ombudsman Frank van Dooren heeft Weekers' aanpak van de Bulgarenfraude onder de loep genomen en oordeelt hard. "De ombudsman kan niet anders concluderen dan dat de staatssecretaris deze operatie zwaar heeft onderschat.''

Weekers besloot in 2013 dat mensen die toeslagen kregen van de fiscus daarvoor nog maar één bankrekeningnummer mochten gebruiken. De Belastingdienst koos daarop voor een rigoureuze aanpak die er toe leidde dat twee weken na de ingangsdatum de betalingen aan 177.000 burgers en ondernemers werden opgeschort. Veel burgers kwamen daardoor snel financieel in de problemen.

ZIE OOK: De Bulgarenfraude: wat was dat ook alweer?

De ombudsman vindt het opmerkelijk dat Weekers de invoeringsperiode drastisch inkortte en daarmee zijn eigen Belastingdienst weinig tijd gaf om de ingrijpende maatregel zorgvuldig in te voeren. Het risico en de schadelijke gevolgen kwamen daardoor ten onrechte bij de burger te liggen.

Het optreden van de fiscus, aangestuurd door Weekers, is daarmee volgens de ombudsman 'in strijd met het vereiste van goede organisatie' en 'niet behoorlijk' geweest. De ombudsman is tevreden met de maatregelen die de nieuwe staatssecretaris Eric Wiebes inmiddels heeft genomen of aangekondigd.

Bron: RTL Nieuws / ANP