Enquête woningcorporaties

Wooncorporaties: mislukte deals op een rij

30 oktober 2014 13:30 Aangepast: 06 september 2015 16:59
Het hoofdkantoor van Rochdale in 2009. Beeld © ANP

De parlementaire enquêtecommissie onderzocht een aantal geruchtmakende deals van wooncorporaties. Een opsomming, overgenomen uit het vandaag verschenen rapport.

1. Rochdale. Een grote corporatie in Amsterdam waarbij het Openbaar Ministerie nu al vijf jaar bezig is met een onderzoek naar dubieuze vastgoedtransacties van de directeur-bestuurder, die zelfs landelijke bekendheid krijgt als hij een Maserati als dienstauto kiest.

2. Woonbron. Een corporatie in Rotterdam die investeert in een stoomschip waarbij de voorgenomen investering door de corporatie oploopt van 6 tot 257 miljoen euro. Het schip wordt uiteindelijk verkocht voor 30 miljoen euro aan een horeca-exploitant, waarmee 227 miljoen euro aan volkshuisvestelijk vermogen verloren gaat.

ZIE OOK: Toezicht op corporaties rammelt aan alle kanten

3. Rentree. Een corporatie in Deventer die haar werkterrein verbreedt tot het voorkomen van schoolverzuim en het verdiepen van een weg, maar in financiële problemen komt door overambitie en een speculatieve grondaankoop.

4. Servatius. Een corporatie in Maastricht die, naast het bouwen van koopwoningen buiten Nederland, voor 14 miljoen euro een campus laat ontwerpen door een van 's werelds meest vooraanstaande architecten. Wanneer andere bij dit project betrokken partijen afhaken, gaat de corporatie alleen verder, met als resultaat een afgeblazen project en een verliespost van zo'n 67 miljoen euro.

5. WSG. Een kleine corporatie in Geertruidenberg die de grootste grondbezitter wordt onder de Nederlandse corporaties. De corporatie heeft uiteindelijk meer leningen dan bezit en gaat financieel ten onder. De rekening van (vooralsnog) bijna 118 miljoen euro wordt omgeslagen over de hele sector.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore