Enquête woningcorporaties

Commissie brengt verslag woningcorporaties uit. Maar wat staat erin?

30 oktober 2014 12:13 Aangepast: 06 september 2015 16:59
Commissievoorzitter Roland van Vliet vanochtend bij dozen met het rapport. Beeld © ANP

Vanmiddag om 13.30 uur verschijnt het langverwachte verslag van de enquêtecommissie die onderzoek deed naar misstanden bij de woningcorporaties. Wat kunnen we verwachten, vragen we parlementair redacteur Jos Heymans.

1. Waarom werd de parlementaire enquête naar de woningcorporaties ingesteld?
Er spelen al jaren incidenten rond de corporaties. In 2012, toen bekend werd dat de grootste corporatie van Nederland, Vestia (90.000 sociale huurwoningen), in financiële problemen was geraakt, was de Tweede Kamer het zat. Het was het zoveelste incident. Voor de Kamer was de maat vol. Het parlement besloot unaniem dat er een parlementaire enquête moest komen. 

2. Welke misstanden waren er?
Het grootste probleem was dat corporaties grote financiële risico’s namen. Voor de bouw van nieuwe woningen of andere projecten moest geld worden geleend. Om risico’s met te betalen rentes af te dekken, sloten de corporaties derivatencontracten met banken af. Dat kostte handenvol geld. Alleen de banken zelf werden er beter van.

ZIE OOK: Woningcorporaties met de billen bloot

3. Wat is er aan het licht gekomen?
Tijdens de openbare verhoren, begin deze zomer, bleek dat directeuren/bestuurders van corporaties hun gang konden gaan. Er was nauwelijks toezicht op hun handelen. Ze verdienden vorstelijke salarissen, lieten zich rondrijden in peperdure Maserati’s en soortgelijke auto’s, sloten levensgevaarlijke leningen af. Het slot van het liedje was dat een aantal corporaties in grote financiële problemen kwam. Ze moesten de huren verhogen en een deel van hun woningvoorraad verkopen om de schulden af te lossen.

4. Valt de politiek zelf ook iets te verwijten?
De politiek liet het aanvankelijk allemaal gebeuren. In 2005 hield de Tweede Kamer al eens een parlementair onderzoek naar misstanden bij woningcorporaties. De uitkomst was schokkend, maar er werd niets mee gedaan. Ook ministers hielden zich nauwelijks bezig met de problemen rond de sociale huurwoningen.

5. Hoeveel heeft het de samenleving gekost?
Het zal nooit precies vast te stellen zijn wat het wanbeleid van de corporaties heeft gekost, ook omdat nog lang niet alle schulden zijn afgelost of afgekocht. Vermoedelijk gaat het om vele miljarden euro’s, die uiteindelijk moeten worden opgehoest door de huurders via huurverhogingen en belastingmaatregelen.

ZIE OOK: Fraude, zelfverrijking en geknoei

6. Worden de schuldigen na deze enquête aangepakt?
Er worden al misstanden tegengegaan. Sommige directeuren/bestuurders worden door het Openbaar Ministerie verdacht van fraude en oplichting. Het onderzoek naar dubieuze praktijken loopt nog. De verwachting is dat zij in de loop van volgend jaar voor de rechter moeten verschijnen.

7. Wat gaat er gebeuren om dit in de toekomst te voorkomen?
Dat zal vanmiddag blijken als de parlementaire enquêtecommissie haar rapport openbaar maakt en aan de Tweede Kamer aanbiedt. De aanbevelingen zullen eerst worden besproken in een debat met de Tweede Kamer. Daarna vindt overleg plaats tussen de Kamer en minister Blok voor Wonen en Rijksdienst. Dat moet ertoe leiden dat de organisatie van de woningcorporaties op de schop gaat. Veel partijen vinden dat de corporaties weer onder toezicht moeten komen en zich moeten beperken tot hun kerntaak: het bouwen en verhuren van sociale huurwoningen.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore