Enquête woningcorporaties

Toezicht op corporaties rammelt aan alle kanten

30 oktober 2014 13:30 Aangepast: 06 september 2015 16:59
De commissie-Van Vliet op 9 juli tijdens een verhoor. Beeld © ANP

Het toezicht op woningcorporaties rammelt aan alle kanten. Dat constateert de parlementaire enquêtecommissie-Van Vliet, die onderzoek deed naar de woningcorporaties.

Brancheorganisatie Aedes, het sectorinstituut WSW, de publieke financiële toezichthouder CFV: ze schoten allemaal tekort, blijkt uit het vandaag verschenen onderzoeksrapport van de commissie.

Het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) had onvoldoende zicht op de risicovolle financiële producten die tot de ondergang leidden van Vestia, schrijft de commissie.

ZIE OOK: Vernietigend oordeel enquêtecommissie over wantoestanden woningcorporaties

Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) maakte het gebruik van deze producten door Vestia makkelijker en stemde ermee in, maar onderschatte te lang de risico’s van de producten. Het WSW is weliswaar formeel geen toezichthouder, merkt de commissie op, maar heeft wel toezichthoudende functies. 

Aedes stelde zich als brancheorganisatie te veel op als belangenbehartiger van de corporatiesector en niet als organisator van zelfregulering.

ZIE OOK: Mislukte deals op een rij

Het is niet voor het eerst dat een onderzoekscommissie constateert dat toezichthouders in Nederland tekortschieten. Bij de faillissementen van Van der Hoop Bankiers en DSB Bank kreeg toezichthouder De Nederlandsche Bank er van langs.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore