Onderzoek MH17-vliegramp

'Oekraïne wil Maleisië niet in onderzoeksteam MH17'

05 november 2014 15:40 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © ANP

Oekraïne heeft moeite met de toetreding van Maleisië tot het onderzoeksteam van de MH17. Dat melden meerdere bronnen aan RTL Nieuws. Maleisië wordt wel op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen, maar is geen volwaardig lid.

De relatie tussen Oekraïne en Maleisië is bekoeld geraakt nadat Maleisië rechtstreeks had onderhandeld met pro-Russische rebellen, bijvoorbeeld over de zwarte dozen van de MH17.

Premier Rutte is vandaag op bezoek bij zijn Maleisische collega Najib Razak. De Maleisische premier verwacht dat zijn land binnen enkele dagen deel uitmaakt van het onderzoeksteam. Rutte zegt in Kuala Lumpur dat het 'volstrekt logisch' is dat Maleisië 'volledig betrokken wordt' bij het onderzoek. Vrijdag zei Rutte dat er 'vertrouwelijke redenen' zijn waarom Maleisië geen volwaardig lid wordt.

ZIE OOK: De complete toespraak van premier Rutte in Maleisië

Het Joint Investigation Team is een speciaal team dat onderzoek doet naar de schuldigen van de ramp met de MH17. Naast Nederland zijn België, Oekraïne en Australië formeel lid van het team.

Maleisië is destijds toegevoegd als deelnemer, maar vanwege de verschillen tussen de juridische systemen geen volledig lid geworden. Zo bestaat in Maleisie de doodstraf. De bedoeling was Maleisië later zou worden toegevoegd, maar daar heeft Oekraïne dus moeite mee.

Premier Rutte zit op dit moment in het vliegtuig naar Australië om daar te praten over de nasleep van de MH17.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore