Nederland

Zo probeert de overheid een verkiezingshack te voorkomen

15 maart 2017 16:56 Aangepast: 28 juli 2017 15:00
Mensen brengen hun stem uit in Den Haag voor de Tweede Kamerverkiezingen. Beeld © ANP

De software waarmee onze stemmen worden geteld is al acht jaar onveilig. Na onthullingen van RTL Nieuws en onderzoek van beveiligingsbedrijf Fox-IT zijn er maatregelen genomen tegen hackers. Wij zetten ze op een rijtje.

Eind januari onthulde RTL Nieuws dat het OSV-systeem dat onze stemmen bij elkaar optelt en de uitslag van de verkiezingen berekent zo lek is als een mandje.

Hackers kunnen het systeem onopgemerkt overnemen en een partij meer of minder zetels geven om zo de verkiezingsuitslag te manipuleren. Dat bevestigt het onderzoek van Fox-IT. Dit was aanleiding voor het minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken om deze maatregelen te nemen.

1. Papier wordt leidend

De onveilige OSV-software mag nog steeds worden gebruikt als 'rekenhulp', bijvoorbeeld om het aantal stemmen per kandidaat of het totaal aantal stemmen per partij te berekenen. 

Het grote verschil ten opzichte van de voorgaande jaren is dat er een volledige handmatige natelling komt die buiten de software om wordt gedaan. Dat kan meer tijd kosten, maar de Kiesraad denkt de definitieve uitslag gewoon op dinsdag 21 maart bekend te kunnen maken.

Mochten de hackers toch bij de OSV-software inbreken, dan kan de manipulatie worden ontdekt door de papieren natelling.

2. Geen usb-sticks meer

De onbeveiligde usb-sticks die werden gebruikt om de stemtotalen over te dragen mogen niet meer worden gebruikt. De door de OSV-software berekende cijfers moeten op papier naar de volgende locatie worden gebracht en daar weer handmatig worden ingevoerd.

Ook mogen de computers waarop de OSV-software draait niet meer met het internet zijn verbonden.

3. Vier-ogen-principe

Voor alle stappen in het telproces geldt voortaan het vier-ogen-principe. Dat wil zeggen dat wat er wordt ingevoerd en uitgerekend altijd door iemand anders wordt gecontroleerd en geverifieerd.

De verkiezingsavond bij RTL Nieuws

Blijf bij ons op FacebookTwitter en Instagram. Op rtlnieuws.nl volg je live de verkiezingsuitslagen.

Kijk vanaf 20.30 uur op RTL4 live naar de uitslagenavond met Merel Westrik en Humberto Tan. Frits Wester analyseert samen met oud-politici en andere bekende gasten de ontwikkelingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`