Politiek

Verzet 50PLUS tegen Nagel als lijsttrekker

06 november 2014 17:36 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Jan Nagel Beeld © ANP

Opnieuw rumoer binnen de ouderenpartij 50PLUS. Het bestuur heeft oprichter Jan Nagel als enige voorgedragen als lijsttrekker voor de verkiezingen van de Eerste Kamer. Maar de achterban is verdeeld.

Twee leden hebben zich opgeworpen als tegenkandidaat, hoofdbestuurslid Mischa Martherus en oud-PvdA-fractievoorzitter Jan Waterlander. Zaterdag moet de ledenvergadering besluiten wie de lijsttrekker wordt.

ZIE OOK: Henk Krol (50PLUS) tijdelijk terug in de Kamer

Het bestuur maakt zich grote zorgen over de tegenkandidaten, die niet voldoen aan de selectiecriteria. Volgens het bestuur staat Martherus bekend als partijhopper. Eerder was hij actief voor de LPF van Pim Fortuyn, TON van Rita Verdonk, de Partij van Nederland van oud-LPF'er Hilbrand Nawijn, de PVV en de Partij voor de Toekomst. Ook stond hij voor een lokale partij in Amsterdam op de kandidatenlijst.

Over Jan Waterlander denkt het bestuur ook niet erg positief. Hij was fractievoorzitter van de PvdA in de gemeente Littenseradiel, kreeg ruzie, verliet de partij en nam zijn raadszetel mee.

Strenge criteria voor kandidaten
Volgens het partijbestuur voldoen de tegenkandidaten niet aan de selectie-eisen. Een kandidaat moet bekendheid genieten binnen en buiten de partij, grote politieke ervaring hebben bij voorkeur in het parlement, aantoonbare leidinggevende kwaliteiten om een nieuwe en grotere fractie te kunnen leiden en in staat zijn om in debatten de gelijke te zijn van andere ervaren fractievoorzitters in de Eerste Kamer.

In een mail aan partijleden zegt het bestuur dat Martherus en Waterlander geen landelijke bekendheid genieten, onvoldoende politieke ervaring en geen aantoonbare leidinggevende kwaliteiten om de fractie in de Eerste Kamer te kunnen leiden.

Nagel voldoet wel, volgens bestuur
Van de 12 sollicitanten voldoet alleen Jan Nagel aan de profieleisen, zegt het bestuur. Martherus en Waterlander vinden zichzelf ook geschikt en hebben zich daarom opgeworpen als tegenkandidaat. De overige negen sollicitanten hebben zich teruggetrokken.

Toch is het partijbestuur er niet zeker van dat Jan Nagel komende zaterdag wordt gekozen als lijsttrekker. Men maakt zich vooral zorgen over Mischa Martherus, die eerder vanuit het niets een belangrijke positie wist te bemachtigen. Bij de jongste verkiezing van het partijbestuur van 50PLUS nam Martherus  een bus vol aanhangers mee naar de ledenvergadering; die zorgden ervoor dat hij werd gekozen tot bestuurslid. Bij 50PLUS geldt het systeem van 'one man, one vote'.

RTL Nieuws
`