Kuzu en Öztürk uit PvdA-fractie

Waarom twee Turkse PvdA'ers uit de fractie zijn gezet

14 november 2014 08:33 Aangepast: 08 januari 2015 01:23

De PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk zijn uit de fractie gezet nadat ze kritiek hadden op het integratiebeleid van PvdA-minister Asscher. Waar ging die kritiek precies over en wat zijn de consequenties?

Waar gaat het over?
Aanleiding is de rol die vier Turkse organisaties en stromingen spelen in de integratie van Turken in Nederland. Het gaat om de conservatief-religieuze stromingen Milli Görüs, de Süleymanci beweging, Diyanet en de Fethullah Gülenbeweging.

ZIE OOK: 'Partijtop PvdA wil ons monddood maken'

Volgens Asscher is het onduidelijk wat die clubs doen om Turken in de Nederlandse samenleving te laten integreren. Sterker nog, het is volgens hem mogelijk dat ze ervoor zorgen dat Turken 'afstand nemen van Nederlandse gewoonten, normen en waarden'. Ook zou er sprake zijn van invloed van de Turkse regering op deze organisaties.

Omdat er nog veel onduidelijk is over de organisaties wil Asscher ze de komende vijf jaar volgen. Zo moeten ze worden gedwongen om de integratie van Turken in Nederland te bevorderen.

En dat is een probleem?
Ja, wel voor de PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk. Zij namen het deze week in het AD op voor de organisaties. Die hebben volgens hun de afgelopen jaren juist constructief meegewerkt. Bovendien hebben ze nooit iets strafbaars gedaan. “Iedereen in Nederland heeft het recht zich te verenigen. Zolang je niets strafbaars doet, moet je dat juist stimuleren”, aldus Öztürk.

Op een Turkse internetsite gingen de twee Kamerleden nog verder en stellen ze dat Asscher zich schuldig maakt aan uitsluitingspolitiek.

En toen was het mis?
Ja. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch nam woensdag tijdens het Kamerdebat over het integratiebeleid al afstand van de 'vreselijke' uitlatingen van zijn partijgenoten. Samsom sprak vervolgens met het duo en zei daarna dat er niet zoveel aan de hand was. De uitspraken zouden volgens hem te zwaar aangezet in de krant zijn gekomen.

ZIE OOK: Uit fractie gezette PvdA-leden geroyeerd

Tijdens de ingelaste fractievergadering werd gisteravond geëist dat de twee zich achter de partijlijn opstelden. Daarnaast moesten ze hun steun en hun vertrouwen uitspreken in Asscher. Dat konden ze volgens Samsom niet. "En daarmee scheiden onze wegen", zei partijleider Samsom. Kuzu en Öztürk worden ook geroyeerd als lid van de PvdA.

Kuzu en Öztürk zijn woedend op de PvdA. Ze noemen het 'een dieptepunt in de Nederlandse sociaaldemocratie dat gekozen Kamerleden een verklaring moeten ondertekenen die hen monddood moet maken'. Ze houden wel hun zetel in de Kamer en gaan zelfstandig verder.

Wat betekent dit voor het kabinet?
Voor het kabinet heeft het nog weinig consequenties. VVD en PvdA hebben na het vertrek van de twee samen nog 77 zetels van de 150 zetels in de Tweede Kamer. Dat is dus nog steeds een meerderheid. Maar voor de PvdA zelf kan het wel degelijk gevolgen hebben.

Oh, hoezo?
Vooral bij de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten, zegt politiek commentator Frits Wester. "Veel kiezers van Turkse komaf stemmen Partij van de Arbeid. Beide Kamerleden kregen bij de Kamerverkiezingen samen bijna 35.000 voorkeurstemmen. Dat zie je bij de gemeenteraadsverkiezingen en straks bij de Statenverkiezingen. Het gaat niet goed met de PvdA. Dus het weglopen van een deel van de Turkse achterban kunnen ze niet gebruiken bij de PvdA."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore