Paspoortfraude Oost-Europeanen

Overheid voorlopig machteloos bij paspoortfraude

17 november 2014 12:38 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © ANP

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft nog geen oplossing voor Oost-Europeanen die frauderen met verschillende paspoorten en namen.

Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd bericht voor gemeenteambtenaren. Daarin verwijst het ministerie, twee weken nadat RTL Nieuws de paspoortfraude onthulde, naar al bestaande regels. Zo roept het ministerie ambtenaren op immigranten te vragen om een geboorteakte bij inschrijving.

Dat vormt geen barrière voor fraudeurs, omdat ze wettelijk niet verplicht zijn om die akte te tonen. Gemeenteambtenaren moeten in de praktijk dus altijd genoegen nemen met een paspoort.

ZIE OOK: Alarm over paspoortfraude: waar gaat het mis?

Eerder deze maand onthulde RTL Nieuws dat Oost-Europeanen in hun thuisland onbeperkt nieuwe namen en paspoorten kunnen aanvragen. Met die nieuwe papieren kunnen ze zich in Nederland meer dan eens inschrijven en frauderen met toeslagen en uitkeringen. 

Researchverslaggever Siebe Sietsma over het bericht van Binnenlandse Zaken: “Na twee weken nadenken komt Plasterk niet verder dan een verwijzing naar bestaande voorschriften. Maar daarvan weten we al dat die niet deugen. Een paspoortfraudeur kan dus nog steeds z’n gang gaan.”

ZIE OOK: 'Zes weken wachten op antwoord paspoortfraude? Onacceptabel'

De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken heeft meegewerkt aan het bericht van Binnenlandse Zaken. Voorzitter Simon Rijsdijk erkent dat het geen nieuwe informatie bevat, maar hoopt wel dat het ambtenaren aanzet tot scherper opletten: “Meer doorvragen aan het loket, en beter zoeken in de bevolkingsadministratie naar dubbelingen.” Een woordvoerder van Plasterk benadrukt dat een plan van aanpak in de maak is. Het is de bedoeling dat dat voor het kerstreces naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

RTL Nieuws
`