Nederland

Omstreden landbouwgif Roundup toch niet verboden

17 mei 2016 16:25 Aangepast: 31 juli 2017 11:30
Een Amerikaanse Roundup-verpakking. Beeld © iStock

Het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat, ook wel bekend onder de merknaam Roundup, wordt niet verboden in Nederland. Zo'n verbod hing in de lucht omdat het erop leek dat het kankerverwekkend zou zijn.

Vooruitlopend op dat verbod had een aantal winkelketens Roundup uit de schappen gehaald. Maar nieuw onderzoek zou aantonen dat de stof niet kankerverwekkend is zolang die op de juiste manier wordt gebruikt.

220.000 handtekeningen

De Tweede Kamer heeft er daarom geen moeite mee als het bestrijdingsmiddel weer op de markt komt. Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) heeft gezegd dat hij de terugkeer van het middel ook in Europees verband gaat bepleiten.

De Partij voor de Dieren wilde de herinvoering van glyfosaat tegenhouden, maar een meerderheid in de Tweede Kamer blijkt daar niets in te zien. Vanmiddag nog bood milieuorganisatie Greenpeace aan de Kamer ruim 220.000 handtekeningen aan tegen de terugkeer van glyfosaat. De handtekeningen waren in een paar dagen tijd verzameld, maar de actie blijkt nu vergeefs.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`