Buurtfacts onderzocht de processen-verbaal van ruim 700 stembureaus in Amsterdam en Den Haag. Hieronder vind je de meest opmerkelijke zaken.
Over stembureauleden en tellers:
Niet voldoende kwaliteit
Voorzitter stembureau Theophile de Bockstraat, Amsterdam (21 stemmen minder) in proces-verbaal: "Algehele kwaliteit was niet op het gewenste niveau. Als voorzitter heb ik veel moeten natellen per partij en kwam het verschil terug op 7. Toen per kandidaat kwam het verschil op 21 uit. Omdat het half twee was vond ik het goed geweest."
Spookstem
Een teller op een stembureau in de gemeente Utrechtse Heuvelrug besloot na meerdere keren tellen een spookstem toe te kennen aan D66-kandidaat Pia Dijkstra, omdat het getelde aantal voorkeursstemmen op D66-kandidaten niet overeenkwam met het totaal aantal stemmen op D66 dat eerder was geteld. De teller schreef er een blog over.
Licht uit
Tijdens het tellen van de stemmen in het Twiskehuis in Amsterdam valt het licht uit. 'Niet handig bij het tellen', schrijft de voorzitter van het stembureau.
Niet geschikt
Stembureauvoorzitter Brede Mgr. Bekkersschool Amsterdam klaagt over één van de tellers: '...was teller bij ons, maar is daar totaal niet geschikt voor. Naast het feit dat ze niet zorgvuldig telde, snapte ze niet hoe ze de uitslag moest doorgeven. (...) Dit was echt de overtreffende trap van domheid.'
171 keer fout
In het stembureau in de Westerkerk in Vriezenveen (gemeente Twenterand) werden 171 stemmen voor CDA'er Pieter Omtzigt ten onrechte toegekend aan partijgenoot René Peters, schrijft Tubantia. Een fout die niet meer te herstellen blijkt. Hierdoor werd niet Omtzigt, maar Geert Wilders de meest gekozen politicus in de gemeente.
Provocerend gedrag
In het Boven IJ Ziekenhuis in Amsterdam maakt de voorzitter van het stembureau een aantekening over 'provocerend gedrag' van een stembureaulid.
Overige opmerkelijke zaken:
Stemadvies
Buurthuis Gein, Amsterdam: twee personen geven bij de ingang van het stembureau het stemadvies Artikel1. Na een opmerking van de conciërge gaan de mannen weg. De grootste partij in de twee stembureaus in het buurthuis wordt overigens wel Artikel1.
Scanproblemen
In 43 van de 273 stembureaus in Den Haag waren er poblemen met de app of ipad die de stempassen scande op geldigheid. Bij WoonZorgPark Swaenesteijn zijn kiezers vertrokken, omdat de stemapp niet werkte. Bij sportcafé Transvaal is het volgende gemeld: 'Stembureauapp scande in het begin dat de de stempassen ongeldig waren. Bij de eerste scan winsten we nog niet en gaf ik de stempas aan de eerste persoon terug met de mededeling dat de stempas ongeldig was. Hierop verscheurde de kiezer zijn stempas en vertrok. Wij kwamen er toen pas achter dat de app niet functioneerde.'
Overleden oma
In Buurtcentrum De Evenaar in Amsterdam wilde een kiezer stemmen voor zijn overleden oma.
18 keer tekort
In 18 Haagse stembureaus was er sprake van een tekort aan stembiljetten.
Spotprent
Kiezer hangt in stemhokje Kringloopbedrijf De Lokatie (Amsterdam) spotprent van Hein de Kort op met tekst: 'Godverdomme, alweer SGP'.
Zwarte pen
Op Hogeschool Ipabo in Amsterdam werd een zwarte pen aangetroffen in een stemhokje. Wie de pen heeft gehanteerd om te stemmen, bracht een ongeldige stem uit, want alleen rood ingekleurde stemmen zijn geldig.
Boze moeder
Een boze moeder wilde per se dat haar dochter mee mocht het stemhokje in bij het stembureau in de Timotheusschool in Amsterdam. 'Dat is haar educatief recht', aldus de moeder, schreef de voorzitter van het stembureau.
Telefoon
In het stembureau Wijksteunpunt Wonen Noord in Amsterdam nam een vrouw in het stemhokje haar telefoon op om te bespreken waar ze op moest stemmen. De stembureauleden spraken haar er op aan en de telefoon werd weggestopt.
Grote telverschillen (verschil groter dan 15):
- Crea Cultureel Studentencentrum, Amsterdam: 77 stemmen minder geteld dan dat er stembiljetten zijn uitgereikt.
- Maria Montessorischool, Den Haag: 61 stemmen minder.
- Bibliotheek Transvaal, Den Haag: 43 stemmen meer.
- CBS De Gantel, Den Haag: 35 stemmen minder.
- J.P. Coenschool, Amsterdam: 34 stemmen minder.
- Haagse Hogeschool, Den Haag: 33 stemmen meer.
- Briefstembureau Washington: 24 stemmen minder.
- Stadsdeelkantoor Loosduinen, Den Haag: 21 stemmen minder.
- Portocabin Theophile de Bockstraat, Amsterdam: 21 stemmen minder.
- School De Eilanden, Amsterdam: 20 stemmen minder.
- Multifunctioneel Centrum Binnenhof, Amsterdam: 17 stemmen minder.
Tips over opvallende zaken in stembureaus?
Meer op rtlnieuws.nl:
Van alles misgegaan bij optellen stemmen verkiezingen