Politiek

Meevaller Defensie: aanschaf JSF blijft binnen budget

15 december 2014 22:07 Aangepast: 08 januari 2015 01:23

Door onder meer kinderziektes bij de ontwikkeling van het nieuwe gevechtsvliegtuig JSF dreigde het toestel veel duurder uit te vallen. Nu blijkt dat de aanschaf van de 37 JSF's door Nederland binnen het vastgestelde budget te passen.

Dat schrijven de ministers Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) en Henk Kamp (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. De F-35 toestellen kosten zo'n 66,5 miljoen euro per stuk, dat is iets minder dan verwacht. Het onderhoud kost zo'n 277 miljoen euro per jaar. Dat is iets meer dan verwacht, maar past nog altijd binnen de begroting van Defensie.

ZIE OOK: Defensie richt vast een JSF-eenheid op

In maart bestelt Nederland de eerste acht van de 37 nieuwe straaljagers. Vijf van die F-35's blijven in de VS om Nederlandse piloten op te leiden. De eerste twee vliegtuigen worden in 2019 geleverd. Deze JSF's worden gestationeerd in Leeuwarden. Twee jaar later worden nog twee toestellen opgeleverd. Die gaan naar Volkel.

De Tweede Kamer moet na het kerstreces nog instemmen met de bestelling van de eerste acht toestellen. Omdat de kosten voor de JSF binnen de eerder goedgekeurde begroting blijven, zal dat geen problemen opleveren voor de coalitie. 

Kinderziektes opgelost
De productie van het vliegtuig is goedkoper uitgevallen, omdat de maker, Lockheed, de kinderziektes uit het nieuwe ontwerp heeft gehaald en sneller kan produceren. Ook is het aantal orders opgelopen, wat de productiekosten verder drukt. Zo hebben Japan en Zuid-Korea ook JSF-toestellen besteld en heeft Israël zijn order vergroot. In totaal zijn er nu meer dan 3000 F-35's besteld.

Sinds de Nederlandse overheid heeft besloten de F-16 met pensioen te sturen, is er kritiek op de keuze van de JSF. Het Amerikaanse toestel zou te duur zijn. Het oorspronkelijke budget dat was gereserveerd voor de JSF, 6,5 miljard euro, is door bezuinigingen al verlaagd tot 4,5 miljard euro.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`