Compromis redt kabinet

'Einde kabinet lijkt in zicht'

17 december 2014 12:11 Aangepast: 08 januari 2015 01:23

Het voortbestaan van het kabinet hangt aan een zijden draad, zegt politiek verslaggever Jos Heymans. De kans dat de drie PvdA-dissidenten in de Eerste Kamer alsnog akkoord gaan met een gewijzigd voorstel, is minimaal.

De VVD eist van de PvdA dat het conflict vandaag wordt opgelost, maar er is bij de dissidenten geen enkele beweging in de richting van een politiek compromis te zien.

Bezwaren niet wegnemen
De drie dissidenten zijn het volledig met elkaar eens; daarom is het niet nodig dat zij afzonderlijk met politiek leider Diederik Samsom praten. Marijke Linthorst fungeert als woordvoerder van de drie. Haar boodschap: aanpassing van het voorstel van Schippers neemt de principiële bezwaren niet weg. De drie vinden het voorstel onevenwichtig; dat verandert niet met een kleine wijziging.

ZIE OOK: 'Als PvdA'ers niet instemmen volgt dikke kabinetscrisis'

Het is sowieso lastig voor de PvdA om in te stemmen. Het verkiezingsprogramma van de partij stelt dat de marktwerking in de zorg moet worden beeindigd. Met het voorstel van Schippers wordt er juist een volgende stap in het proces van marktwerking gezet, meent de PvdA. "Als je onze leden vraagt of ze kunnen instemmen met inperking van de vrije-artsenkeuze, dan zal 90 procent nee zeggen", meldt een PvdA-bron.

Haast
De dissidenten zijn vooral verbaasd over de haast waarmee minister Schippers het voorstel door de Eerste Kamer wilde loodsen. Er is geen haast; de wet treedt pas op 1 januari 2016 in werking. "Er was geen enkele urgentie", zeggen sociaal-democraten.

ZIE OOK: Hoofdrolspelers crisis rond zorgwet

Het verzet van de dissidenten kan voor het kabinet geen verrassing zijn geweest. Aan de behandeling van het wetsvoorstel zijn drie schriftelijke vragenrondes voorafgegaan, waarin de bezwaren zijn benoemd. Er is in de Eerste Kamer zes weken lang over gesproken, voordat uiteindelijk gisteren werd gestemd.

Meewerking
De stemming had uitgesteld kunnen worden voor nader overleg met de dissidenten. Die hadden vooraf aangegeven te willen meewerken aan een oplossing. Die kans werd niet geboden; zij vonden dat hun het pistool op de borst werd gezet.

Het gedram van de minister heeft de dissidenten geharnast. Of zoals Guusje ter Horst vannacht zei: “Zolang deze PvdA-fractie er zit, zal dit wetsvoorstel het niet halen”.

RTL Nieuws
`