Nederland

Overheid zet Facebook in om mensen naar stembus te krijgen

06 maart 2017 13:53 Aangepast: 28 juli 2017 17:30
Jongeren lopen voorbij een verkiezingsbord nabij het Binnenhof. Beeld © ANP

Nederlandse Facebookgebruikers krijgen op 15 maart een herinnering te zien om te gaan stemmen. Ook kun je laten weten dat je hebt gestemd om zo anderen aan te moedigen hetzelfde te doen.

Dat maakt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag bekend. Eenzelfde tool werd al eerder ingezet tijdens de verkiezingen in de Verenigde Staten en het referendum in Groot-Brittannië​.

Naast het knopje 'ik heb gestemd' kun je ook drukken op 'waar kan ik stemmen'. Dan krijg je een interactieve kaart te zien waar je jouw adres kunt invoeren om alle stemlokalen in de buurt te bekijken. De kaart is gemaakt door Open State Foundation.

Richten op jongeren

Naast een oproep om te gaan stemmen krijgen Facebook-gebruikers deze week ook een herinnering te zien dat ze hun stempas en identiteitsbewijs klaar moeten leggen. Volgens het ministerie raken 'met name jongeren' hun stempas kwijt en moeten dan een nieuwe aanvragen. 

Volgens onderzoeksbureau Newcom telt Facebook 10,9 miljoen Nederlandse gebruikers, waarvan er 7,8 miljoen dagelijks actief zijn. Volgens het bureau is Facebook in Nederland met name populair bij mensen tussen de 18 en 39 jaar: de jongere doelgroep die het ministerie wil bereiken.

Meedoen aan de democratie

"Ik ben blij dat we naast onze spotjes op tv en radio de samenwerking met Facebook zijn aangegaan om ook hét kanaal te kunnen inzetten dat zo populair is onder met name jongeren", zegt minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. 

"Ik vind het belangrijk dat zij direct meedoen aan de democratie en het belang daarvan via Facebook ook delen met elkaar."


Thumbnail

15 maart gaan we naar de stembus. Waar ligt Nederland wakker van? Op lievepremier.nl stellen 16 Nederlanders vragen aan de toekomstige premier.

Wat vind jij belangrijk? Laat het ons weten in je eigen videoboodschap!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`