Privacyschending basisscholen

Uitgevers krijgen gegevens leerlingen niet meer

21 januari 2015 18:48 Aangepast: 21 januari 2015 19:40
Staatssecretaris Sander Dekker Beeld © ANP

Uitgevers van digitaal lesmateriaal krijgen niet langer inzage in de persoonsgegevens van leerlingen van basisscholen. Er komt een systeem om hun privacy te beschermen.

Het is de bedoeling dat de gegevens van de kinderen voortaan worden gekoppeld aan een pseudoniem, kondigde staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) vandaag aan tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Hierdoor kunnen de uitgevers de gegevens blijven gebruiken voor de ontwikkeling van hun lesprogramma’s, maar wordt ook de privacy van de leerlingen gegarandeerd.

ZIE OOK: PvdA: inschattingsfout Dekker rond privacy scholen

RTL Nieuws onthulde in november dat de gegevens van jonge kinderen in grote hoeveelheden door basisscholen worden verstrekt aan ontwikkelaars van digitaal lesmateriaal. Volgens Dekker is dit niet in strijd met de privacy, maar daar dacht de Tweede Kamer anders over. Die wil niet dat commerciële bedrijven over privégegevens van kinderen beschikken.

Regeringspartij PvdA trok vandaag fel van leer tegen Dekker. Die zou de afgelopen maanden te laconiek hebben gereageerd op de risico’s. Toch werden PvdA-Kamerlid Loes Ypma en Dekker het snel eens over de oplossing. Ypma riep Dekker op om het systeem met pseudoniemen nog voor het eind van dit jaar in te voeren. Dekker beloofde dit zo snel mogelijk te doen.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore