Nederland

'Wilders heeft geleerd van chaos bij LPF'

05 april 2017 14:58 Aangepast: 05 april 2017 15:22
Beeld © ANP

Hij staat bekend als iemand die graag alle touwtjes in handen heeft. Vandaag maakte Geert Wilders ineens bekend dat de PVV in 60 gemeenten mee wil doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Is zijn partij er klaar voor? Mat Herben denkt het wel. "Hij heeft geleerd van de chaos bij de LPF."

Herben weet hoe het mis kan gaan als een partij ineens veel nieuwe politici aantrekt. Hij werd uit het niets partijleider toen Pim Fortuyn in 2002 werd vermoord. De partij ging ten onder aan interne ruzies.

ZIE OOK: In deze 60 gemeenten wil Wilders meedoen aan verkiezingen

'Het ging te snel'

"Bij de LPF is het misgegaan omdat de partijorganisatie veel te snel is ontstaan," zegt Herben, die tegenwoordig als adviseur voor verschillende instellingen werkt. "Iemand die posters ging plakken in Groningen of zo, dacht meteen dat hij belangrijk was binnen de organisatie. Na al die ruzies in het begin was ons imago niet meer te herstellen."

Toen Wilders in 2005 de PVV oprichtte, was het einde al in zicht voor de LPF. Wilders weet precies hoe het bij die partij was misging, zegt Herben. "Wilders heeft geleerd van de chaos bij de LPF. Hij heeft ook al onze interne stukken gezien, die heeft hij gekregen van een beleidsmedewerker van ons. We hebben ook vriendschappelijke gesprekken met hem gevoerd. Onze boodschap was dus: bouw eerst rustig via de provincies een goede organisatie op."

Thumbnail

Mat Herben staat de pers te woord in 2002. Foto: ANP. 

Les in de praktijk

Die les heeft Wilders de laatste jaren in de praktijk gebracht. Hij deed maar in twee gemeenten mee aan de verkiezingen. Sinds 2011 doet de partij wel in alle provincies aan de verkiezingen mee. Dat ging niet altijd vlekkeloos.

Denk aan het Limburgse Statenlid Cor Bosman dat uit de PVV-fractie werd gezet nadat hij Selçuk Öztürk​ (toen PvdA-Statenlid, nu DENK-Kamerlid) een uitgekotst stuk halalvlees had genoemd. Nadat Wilders zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraak had gedaan, stapten ook meerdere Statenleden op. En het voormalige boegbeeld van de PVV in Limburg, Michael Heemels, hangt inmiddels een gevangenisstraf boven het hoofd voor het verduisteren van meer dan honderdduizend euro uit de partijkas. 

'Het kan goed werken'

Herben vindt het verstandig van Wilders om bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar in 60 gemeenten mee te doen. "De partij staat landelijk buitenspel, in de gemeenten kunnen ze hun kiezers laten zien dat ze wel kunnen besturen. De SP had bijvoorbeeld ook lange tijd het imago dat ze alleen maar overal tegen waren, nu zitten ze in het gemeentebestuur van Amsterdam." 

Ook de timing van Wilders, vindt Herben goed. De PVV-leider heeft ongeveer een jaar de tijd om de kandidaten klaar te stomen voor het politieke handwerk. "Nu vlak na de verkiezingen hebben de landelijke media ook veel aandacht voor de formatie. Als er dan een keer een slechte kandidaat tussen zit, is dat niet fataal voor de partij." 

Thumbnail

Herben in overleg met Wouter Bos en Geert Wilders. Foto: ANP.

Goede mensen zoeken

Of het een succes wordt, ligt aan de nieuwe mensen die de partij aan zich weet te binden. Herben heeft twee tips: vooraf goed screenen en daarna intensief begeleiden. "Wilders kan niet alles in zijn eentje doen. De partij heeft nu functionerende fracties in de provincies. Die zullen de nieuwe raadsleden moeten coachen. Wijs per provincie een Kamerlid als contactpersoon aan. De PVV doet in zo'n vijf gemeenten per provincie mee, dat moeten de PVV-Statenleden kunnen opvangen."

Dat klaarstomen is een flinke klus, waarschuwt Herben. De PVV-kandidaten krijgen in klasjes les over het werk in de gemeenteraad. En dat is hard nodig ook. "Het werk in de gemeenteraad kan ondankbaar zijn. Het is hard werken, en je komt eigenlijk alleen in de media als je iets fout doet. Dus mensen die uit een soort ijdelheid de gemeentepolitiek in gaan, komen van een koude kermis thuis. En van dat soort mensen kan de partij dan weer last krijgen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`