Nederland

Leraren boos om 'politiek spel' rond salaris, nieuwe actie aangekondigd

10 augustus 2017 14:36 Aangepast: 13 november 2017 07:45
Beeld © ANP

De spanning in het demissionair kabinet stijgt. VVD en PvdA botsen over het verhogen van de lerarensalarissen in de begroting van volgend jaar. Lerarencollectief PO in Actie vindt dat er een 'politiek spel' wordt gespeeld en kondigt voor dit najaar een nieuwe stakingsactie aan.

 De rel tussen VVD en PvdA draait om de begroting van volgend jaar. Omdat er nog geen nieuw kabinet is, is het aan Rutte II om die begroting voor Prinsjesdag te maken.

'Salaris moet omhoog, anders...'

Het is gebruikelijk dat een demissionair kabinet 'op de winkel past' en een begroting zonder nieuwe plannen opstelt. PvdA-leider en vicepremier Lodewijk Asscher zette die discussie in juni op scherp. De salarissen van leraren moesten omhoog, anders zou hij zijn handtekening niet zetten

Dat dreigement viel niet goed bij de VVD. "We hebben vier jaar lang heel goed samengewerkt, maar dit stelt me een beetje teleur", liet Mark Rutte weten. De VVD zet nog altijd de hakken in het zand, bleek vanochtend in de Telegraaf. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei dat Asscher zichzelf in de voet heeft geschoten. "Dat had hij misschien best kunnen regelen, maar dan had hij zijn mond moeten houden," zei hij tegen de krant. 

Leraren: schandelijk niveau 

Thijs Roovers van PO in Actie, een groep van zo'n 43.000 leerkrachten uit het primair onderwijs, heeft geen goed woord over voor de opmerkingen van Zijlstra. "Dit moet niet om partijpolitiek gaan, maar om de inhoud: de kwaliteit van het onderwijs."

Roovers noemt het niveau van de discussie schandelijk. "Dit heeft het niveau van 'ik vind jouw tekening mooi, als je mijn tekening mooi vindt', zoals we dat op de basisschool zeggen. Van onze volksvertegenwoordigers verwacht je meer." 

Nieuwe protestactie

Mede op initiatief van PO in Actie werd in juni al een protestactie gehouden. Duizenden basisscholen bleven het eerste uur dicht. De actiegroep is op dit moment bezig met het plannen van een nieuwe landelijke actie.

De actie zal 'geïntensiveerd' worden ten opzichte van de vorige actie. Wat het plan precies is, wordt volgens Roovers in de eerste weken van september aangekondigd. De nieuwe actie is dan nog in het najaar. 

"De opmerkingen van Zijlstra bewijzen maar weer eens dat het belangrijk is om onze stem te laten horen," zegt Roovers. "We willen niet wachten op de plannen van een nieuw kabinet, we hebben de afgelopen maanden te weinig beweging gezien."

Dagboek van een juf: Zo hoog is de werkdruk 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`