Politiek

CDA wil opheldering over weggooien flitsboetes

20 februari 2015 13:52 Aangepast: 09 april 2015 19:05
Nergens in Nederland stond een flitser vaker op dezelfde plek als op de A29 bij Heinenoord. Beeld © ANP

Het CDA wil weten hoeveel flitsboetes justitie weggooit omdat het gefotografeerde kenteken uit het buitenland komt.

Aanleiding is een stuk op de site van RTL Nieuws over een slepende juridische procedure bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

CDA-Kamerleden Omtzigt en Van Helvert willen onder meer weten hoeveel Poolse en Franse kentekens geflitst zijn de afgelopen jaren. Uit een politiesteekproef in 2010 blijkt dat Poolse kentekens goed zijn voor 3 procent van de geflitste overtredingen, omgerekend vele tienduizenden boetes.

ZIE OOK: Rechter: Geef RTL Nieuws inzage in boetes buitenlanders

RTL Nieuws vraagt sinds 2013 naar de aantallen digitale foto’s die in de prullenbak verdwijnen. Het ministerie zegt dat de informatie niet te leveren is, omdat die een rommeltje is. De rechter heeft de minister gevraagd dat opnieuw te bekijken, maar Opstelten negeert dat vonnis.

Kamerlid Martijn van Helvert over de uitzonderingen: "Als Nederlanders boetes moeten betalen, moeten automobilisten met een kenteken dat ook." Over het achterhouden van de foto’s na een verzoek van RTL Nieuws zegt hij: "Als die informatie er is, dan moet die gewoon geleverd worden. Doe je dat als minister niet, dan wek je de argwaan, dat er iets niet in orde is."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`