NSA hackt simkaartmaker

Telefoonverkeer Kamerleden mogelijk afgeluisterd

25 februari 2015 14:33 Aangepast: 06 september 2015 17:03
Minister Plasterk toont zijn smartphone. Beeld © ANP

Door de hack bij simkaartfabrikant Gemalto zijn mogelijk ook de smartphones van parlementariërs afgeluisterd. Dat vreest het Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP), die een debat over de kwestie heeft aangevraagd met minister Plasterk (Binnenlandse Zaken).

Gemalto liet vandaag weten dat het waarschijnlijk is dat de cyberaanval op het bedrijf door Britse en Amerikaanse veiligheidsdiensten inderdaad heeft plaatsgevonden. Vorige week meldde klokkenluider Edward Snowden dat de Britse GCHQ en de Amerikaanse NSA in 2010 en 2011 digitaal inbraken bij Gemalto om versleutelingscodes van simkaarten te bemachtigen.

ZIE OOK: Gemalto: wel gehackt, geen diefstal door NSA

De hack heeft volgens Gemalto niet geleid tot grootschalige diefstal van versleutelingscodes. Met behulp van de codes kan de versleuteling van bel- en dataverkeer ongedaan worden gemaakt, zodat de gegevens probleemloos te raadplegen zijn.

De Dienst Automatisering van de Tweede Kamer heeft verontruste parlementariërs intussen laten weten dat ze hun simkaart voor de zekerheid kunnen laten vervangen door een ander exemplaar.

ZIE OOK: Onze simkaarten zijn gehackt. Hoe erg is dat?

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`