RTL-debat

Rutte ziet Nederlandse jihadisten liever sneuvelen dan terugkeren

05 maart 2015 21:36 Aangepast: 05 maart 2015 22:04
CDA-leider Buma en premier Rutte voor aanvang van het debat. Beeld © ANP

Premier Mark Rutte (VVD) vindt dat Nederlanders die deelnemen aan de jihad in Syrië of Irak, beter daar kunnen sneuvelen dan terugkeren naar Nederland. Dat zei hij vanavond in het RTL-verkiezingsdebat.

Zijn tegenstanders in het debat waren het met hem oneens. Zowel Alexander Pechtold (D66) en Diederik Samsom (PvdA) als Sybrand Buma (CDA) en Emile Roemer (SP) keerden zich tegen de stelling. Geert Wilders (PVV) ontbreekt wegens ziekte bij het debat, dat gehouden wordt in De Rode Hoed in Amsterdam en live wordt uitgezonden op RTL 4.

Pechtold vond dat Rutte, door het onderschrijven van de stelling, het gedachtegoed van PVV'er Wilders vertolkt. "Ik vind het echt niet kunnen dat je zegt: ga maar dood in de woestijn'', zei de D66-voorman. Pechtold noemde het standpunt van Rutte 'een premier onwaardig'.

ZIE OOK: Volg het debat hier live

Rutte verklaarde zijn standpunt door te zeggen dat jihadisten uitreizen om de meest vreselijke aanslagen te plegen en hetzelfde voor ogen hebben als ze terugkomen naar Nederland. Rutte zegt dat hij dat wil proberen te voorkomen. Maar als hij moet kiezen, heeft hij liever dat ze in Syrië of Irak sneuvelen.

De premier stelde dat het grootste deel van Nederland achter hem staat. "Ik heb als premier de taak Nederland te beschermen en dat zal ik tot de laatste snik doen.'' Pechtold vindt dat Nederland als rechtsstaat juist teruggekeerde jihadisten moet voor de rechter moet brengen.

ZIE OOK: Leer wat van het debat

CDA-leider Buma vindt dat teruggekeerde jihadisten moeten worden opgepakt. Ze komen nu veel te makkelijk terug en verdwijnen dan uit het zicht, aldus Buma. "Daar zit het probleem.'' Volgens SP-voorman Roemer moet er meer worden ingezet op het deradicaliseren van jihadisten. Dat moet volgens hem al vroeg beginnen, bijvoorbeeld in het onderwijs. "Daar moeten we veel meer bovenop zitten.'' Samsom van de PvdA moest denken aan de moeder die haar dochter terughaalde van de grens met Syrië: "Je gunt geen moeder dat haar kind sterft in een zinloze oorlog.''

De vijf partijleiders spreken zich vanavond uit over een aantal stellingen. Tot nu toe waren dat:

  • Autochtonen moeten meer rekening houden met de gevoelens van allochtonen
  • Uitgereisde jihadisten kunnen beter daar sneuvelen dan terugkeren naar Nederland
  • De inkomensverschillen in Nederland moeten kleiner worden
  • Het is goed voor de arbeidsmarkt dat flexibele banen veel vaste banen vervangen

ZIE OOK: Stem mee op de stellingen in het RTL-verkiezingsdebat

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore