VVD suggereert complot

Samsom: Schippers even van slag

14 maart 2015 13:37 Aangepast: 14 maart 2015 19:24
Beeld © ANP

PvdA-leider Diederik Samsom adviseert minister Edith Schippers en andere VVD'ers vooral vooruit te kijken in plaats van te zeggen dat het geen toeval is dat het bonnetje van de Teevendeal in verkiezingstijd is opgedoken.

Samsom zegt daarbij dat best snapt dat Schippers 'even van slag' is vanwege het aftreden van VVD-bewindslieden Ivo Opstelten en Fred Teeven. "In de woorden van de eigen VVD-slogan: koers houden'', zei Samsom in het VARA-radioprogramma Spijkers Met Koppen. "Niet met onszelf bezig zijn, maar waar het om gaat.''

De PvdA'er vindt het vertrek van de twee bewindslieden heel vervelend, vooral voor coalitiepartner VVD en de andere collega's in het kabinet. Maar politiek is een hard vak, het kan zomaar afgelopen zijn, constateerde hij. 

'Bewust bewaard'
Schippers zei vandaag in De Telegraaf dat het opduiken van het bonnetje rond de omstreden Teeven-deal 'geen toeval is'. "Als een bonnetje van vijftien jaar geleden een week voor de verkiezingen opdoemt, dan is mijn conclusie dat het niet voor niets nú gebeurt. De een zegt: het is de onderwereld. De ander zegt: het zijn krachten bij justitie. Een derde zegt: het zijn krachten uit de advocatuur. Ik kan dat niet beoordelen. Maar er zit ergens een kracht achter." 

Dit tijdstip is volgens Schippers bewust gekozen: "Mensen hebben natuurlijk dingen bewaard voor de campagne."

Opheldering
D66-Kamerlid Gerard Schouw wil dat Schippers dinsdag in het vragenuurtje tekst en uitleg geeft over haar uitlatingen. "De minister uit zware beschuldigingen richting de ambtenaren van het ministerie van Justitie inzake de affaire Cees H. Zij suggereert dat het ambtenaren zijn geweest die gelekt hebben. Dat is nogal wat en ik wil weten waar zij dit op baseert.''

RTL Nieuws / ANP
`