Campagne Statenverkiezingen

Het (on)gelijk van Schippers

15 maart 2015 06:40 Aangepast: 16 maart 2015 06:45
Beeld © ANP

Politiek verslaggever Peter Sonneveld over wat hem opvalt in de Haagse politiek.

Misschien heeft ze wel gelijk, maar handig is het niet. Minister Schippers sprak gisteren in een kranteninterview haar onvrede uit over de recente 'rotincidenten' binnen de VVD, die onder meer twee bewindspersonen de kop kostte. Volgens Schippers kan het geen toeval zijn dat de incidenten nu, vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag, naar buiten komen.

Ze trekt van leer tegen mensen die 'natuurlijk dingen bewaard hebben voor de campagne'. Maar wie deze mensen zijn, dat weet ze niet. Laat staan dat ze enig bewijs aandraagt om haar uitspraken te staven. En dat wordt haar niet in dank afgenomen.

Zo haalde PvdA-staatssecretaris Dijksma op de radio hard uit naar de uitspraken van Schippers. Het verwijt van Dijksma: als je de schuldvraag oproept, kom dan ook met bewijzen. En die zijn er volgens Dijksma niet. Ook PvdA-leider Diederik Samsom reageerde, door Schippers weg te zetten als iemand die “even van slag” is.

Desondanks heeft ze een punt dat het opvallend is dat er zoveel incidenten zijn rond VVD-politici.​

Het zijn dus niet zulke handige uitspraken van de minister. Desondanks heeft ze een punt dat het opvallend is dat er zoveel incidenten zijn rond VVD-politici. Waar is de afgelopen weken de frauderende PvdA'er gebleven? Waar is de rel rond een vreemdgaande Christendemocraat? Behalve de rel rond PVV-senator Marjolein Faber is het angstvallig stil. Zijn alle corrupte, graaiende en frauderende politici bij andere partijen opeens verdwenen? 

Goed, er komen dus veel incidenten rond VVD'ers naar buiten. Maar in plaats van Schippers' kijk op de zaken, die naar complotdenken neigt, kan er niet anders worden geconcludeerd dan dat het een grote bende is binnen de VVD. De corruptie in de Limburgse tak van de partij, de lokale fractievoorzitter die in de cel is beland en de staatssecretaris van Justitie die, als het gaat om het bedrag dat met een miljoenendeal gemoeid was, het geheugen van een zeef heeft, en ga zo maar door. En dan kwam daar gisteren nog een Venlose wethouder bij, die vorig jaar voor 9200 euro aan taxiritjes op kosten van de gemeente maakte. Waarom is het deksel van deze beerput niet eerder gelicht, zou je haast zeggen.

Daarmee toont Schippers zich een slecht verliezer, iemand die de schuld van de problemen binnen de VVD afschuift op anderen.​

Het was wachten tot de bom zou barsten. En die barstte, daar heeft Schippers gelijk in, niet toevallig tijdens deze verkiezingscampagne. Maar je kunt alleen maar zaken timen die daadwerkelijk bestaan. En al deze zaken bestaan echt. Daarmee toont Schippers zich een slecht verliezer, iemand die de schuld van de problemen binnen de VVD afschuift op anderen. Het grootste probleem van de VVD komt op dit moment toch echt van binnenuit. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore